Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Με «ρευστό» των προμηθευτών ρεύματος οι επιδοτήσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου - Στο τέλος του μήνα θα εισπράξουν τα 575 εκ. ευρώ


Από την «τσέπη» τους, σε μεγάλο βαθμό, βάζουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, στους λογαριασμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, τις επιδοτήσεις που έχει αποφασίσει και ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν προπλήρωσε το

«πακέτο» των ενισχύσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα είναι, το δίμηνο αυτό, τα συνολικά 575 εκ. ευρώ να τα έχουν διαθέσει οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τα δικά τους ταμεία αναμένοντας το χρόνο είσπραξης τους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ έχει δεσμευτεί να τους καταβάλει τα χρήματα αναδρομικά και συγκεκριμένα στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις με την καθυστέρηση αυτή επωμίζονται πρόσθετα κόστη, σε εκείνα που έχουν συγκεντρωθεί ήδη, τα οποία και... ροκανίζουν τη ρευστότητα τους. Ο λόγος για τις αυξημένες δαπάνες που καλούνται να κάνουν για την αγορά των ποσοτήτων ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά. Οι τιμές στο ρεύμα έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι κι έτσι οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι πλέον ...ζόρικες, όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καλέσει για μία ακόμη φορά το υπουργείο να τους προκαταβάλλει τα ποσά των επιδοτήσεων του ΤΕΜ προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οικονομικής ανάσας στη ρευστότητα τους. 

Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ότι αφορά την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ για το ποιοί είναι οι δικαιούχοι (ως γνωστόν από τον Ιανουάριο καταργήθηκε η οριζόντια επιδότηση) έχει οδηγήσει σε χειρισμούς διαφορετικούς από προμηθευτή σε προμηθευτή.

Πληροφορίες αναφέρον ότι η σχετική έρευνα που έκανε η ΡΑΕ με εντολή του ΥΠΕΝ έδειξε λογαριασμούς με μικρότερες από αυτές που έπρεπε επιδοτήσεις και άλλους με μεγαλύτερες.

Αν και οι διαφορές προφανώς θα τακτοποιηθούν με αντίστοιχες χρεώσεις-πιστώσεις σε επόμενους λογαριασμούς, οι έλεγχοι ανέδειξαν μια εικόνα σύγχυσης της αγοράς που βρέθηκε απροετοίμαστη απέναντι στο νέο καθεστώς κρατικής στήριξης των καταναλώσεων της πρώτης κατοικίας.

Από πλευράς τους, οι προμηθευτές καταλογίζουν ευθύνες στο υπουργείο μιλώντας για προχειρότητα στον σχεδιασμό των μέτρων στήριξης και καθυστερήσεις που επιβαρύνουν τους ίδιους.

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου