Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Εντός του στόχου για EBITDA 800 με 850 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα της ΔΕΗ - Ακόμη καλύτερες επιδόσεις το 2022 - Ο ρόλος του hedging και οι επενδύσεις στα Βαλκάνια


Ισχυρές επιδόσεις και λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα επίπεδα της πρόβλεψης περί τα 800 - 850 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει η ΔΕΗ για το 2021, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της επιχείρησης.

Μάλιστα το γεγονός ότι η επιχείρηση καταφέρνει να επιτυχει τους

στόχους που είχε θέσει παρά το εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον της αγοράς και την σφοδρή ενεργειακή κρίση, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ΔΕΗ, η οποία πλέον έχει επιτύχει να μετασχηματιστεί και να ισχυροποιήσει τη θέση της. 

Υπενθυμίζεται ότι στα αποτελέσματα 9μήνου η διοίκηση είχε θέσει στόχο για επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 885 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα καθώς η εταιρεία εισέρχεται στο 2022 καλύτερα θωρακισμένη, έχοντας πραγματοποιήσει εκτεταμένο hedging προκειμένου να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές τόσο στους ρύπους όσο και στο φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι η φετινή χρονιά θα κινηθεί ακόμη καλύτερα. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ πραγματοποιεί κινήσεις αντιστάθμισης τόσο με αγορές ενέργειας από το εξωτερικό όσο και στο μέτωπο των ρύπων και του φυσικού αερίου. 

Ο ρόλος του hedging

Όπως έχει αναφέρει και παλιότερα το energypress, η ΔΕΗ χετζάρει ποσότητες, για παράδειγμα, για τους καταναλωτές με σταθερά τιμολόγια και για τους πελάτες της Υψηλής Τάσης.  Με τον τρόπο αυτό καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα από τις ποσότητες ενέργειας της ανοικτής της θέσης: Της διαφοράς δηλαδή μεταξύ της ενέργειας που παράγουν οι μονάδες της και του demand, της ζήτησης από τους πελάτες της. Κτίζοντας σταδιακά θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου δημιουργεί ένα portfolio με φυσικό αέριο, δικαιώματα CO2 και ρεύμα, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ανοικτής της θέσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της εταιρείας, η πλήρης ομαλοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού με μείωση των τιμών στα επίπεδα του 2019, που θα σημάνει και την επιστροφή της αγοράς και της εταιρείας στην κανονικότητα, δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2023. 

Βαλκάνια και offshore

Τα στελέχη της επιχείρησης τονίζουν ότι συνεχίζεται το «σκανάρισμα» των βαλκανικών αγορών, με στόχο την επέκταση της εταιρείας εκτός των συνόρων μέσω εξαγορών. Όπως τονίζουν, παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και σε αυτές τις αγορές, η ΔΕΗ έχει βάλει στο «κάδρο» πιθανές επενδύσεις, κυρίως σε έργα ανανεώσιμων πηγών, τις οποίες μελετά. 

Προς το παρόν, τα υποψήφια αυτά πρότζεκτ βρίσκονται σε φάση διερεύνησης. Οι πρώτες εξαγορές αναμένεται να «ωριμάσουν» τους επόμενους μήνες, ώστε να ανακοινωθούν περί τα τέλη του έτους. 

Παράλληλα η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους ξένους "παίκτες" για να δημιουργήσει σχήμα μέσω του οποίου θα διεκδικήσει ρόλο και στον τομέα των offshore αιολικών πάρκων που αναμένεται να προχωρήσει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου