Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ όχι, αλλά μεσούσης της ενεργειακής κρίσης θα δίναμε εντολή μα παγώσουν τα τιμολόγια, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του ( ΣΚΑΙ).
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ανοιχτά πως διαφωνεί με απόψεις που εκφράστηκαν από τον Παύλο Πολάκη και Τασία
Χριστοδουλοπούλου περί "συριζοφρουρών" στο Κράτος και στη Δικαιοσύνη ενώ για τη ΔΕΗ περιορίστηκε να μιλήσει για άκαιρη ιδιωτικοποίηση εν τω μέσω ενεργειακής κρίσης και ανάγκη παρέμβασης στα τιμολόγια. Όχι πάντως για επανακρατικοποίηση κατά πώς το εννοεί ο Παύλος Πολάκης.Επανέλαβε την αυτοκριτική του για άδικη και δυσανάλογη επιβάρυνση με φόρους της μεσαίας τάξης επί των ημερών του εξηγώντας ωστόσο ότι αυτό έγινε προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια.
Αιτιολογώντας για μια ακόμη φορά το αίτημά του για εκλογές εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "Διαχειριστή της συμφοράς" σε όλες τις κρίσιμες προσκλήσεις ( πανδημία και ακρίβεια).
Παρέμεινε στην ίδια τακτική ότι αφορά την πρόσκληση σε ΚΙΝΑΛ και τα όμορα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για συνεργασία, αφήνοντας αιχμή για τον Νίκο Ανδρουλάκη πως η λογική των ίσων αποστάσεων μπορεί να τον φτάσει μόνο έως τις εκλογές. Μετά θα αναγκαστεί να απαντήσει στο δίλημμα: Με τη δεξιά ή με τις προοδευτικές δυνάμεις.
" Τους πρωθυπουργούς και τους προέδρους των κομμάτων τους επιλέγει ο λαός" είπε σε ερώτηση για το τι θα πράξει ο ίδιος εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τις αλλαγές που προωθεί στο κόμμα του ( σ.σ εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση), αρνούμενος ότι επιθυμεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε προεδρικό κόμμα.
Στο πλαίσιο αυτό είπε για:
Ακρίβεια
*Η κυβέρνηση υποτίμησε το φαινόμενο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα τσουνάμι ακρίβειας όχι προσωρινό. Και πλέον υπάρχουν πολίτες που έχουν υπαρξιακό ζήτημα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
*Στη ΔΕΘ κατέθεσα δέσμη προτάσεων, δεν έβλεπαν οι άνθρωποι ότι έρχεται αυτό που ήρθε. Είναι δείγμα διαχειριστικής ανικανότητας.
*Μείωση ΕΦΚ στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα. 18 ευρωπαικές χώρες το εφαρμόζουν. Ακόμη και σε χώρες όπου έχει υπάρξει γενναίες αυξήσεις κατώτατου μισθού .
*Η αντίληψη Μητσοτάκη είναι ότι δεν παρεμβαίνουμε πουθενά και αφήνουμε την αγορά να ρυθμιστεί. Σήμερα αυτές οι πολιτικές είναι απολύτως επικίνδυνες.
*5 δις έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης σε απευθείας αναθέσεις και μας λέει ότι δεν έχει να επιδοτήσει την ενεργειακή κρίση.
Αύξηση κατώτατου μισθού
*Ισχυρά λόμπι στον ΣΕΒ δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν θέλουν οι Τράπεζες, οι εταιρείες ταχυμεταφορών και μια σειρά εταιρειών.
*Εμείς πιεστήκαμε από την τρόικα παρόλα αυτά αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%.
*Οι περισσότεροι επιχειρηματίες προς τιμήν τους, δεν αρνούνται την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού.
ΕΝΦΙΑ- Φόροι
Είπα ότι είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε μείωση φόρου. Όμως η συγκεκριμένη είναι πολύ μικρή και κατευθύνεται στα ισχυρότερα στρώματα. Στην ουσία τα 350 εκατ. ευρώ ταυτίζονται με τον συμπληρωματικό φόρο και αφορά περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.
Έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια, είχαμε έναν εθνικό στόχο για αυτό και αυξήσαμε τους φόρους. Το πολιτικό κόστος που πληρώσαμε για την έξοδο από τα μνημόνια είναι ότι επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη.
ΔΕΗ
Δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κυρίως εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Το ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει σε επιδοτήσεις χωρίς να τις έχει καταλάβει ο κόσμος. Είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης. Είναι σαν να επιδοτείς τα καρτέλ.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, θα υπάρξει άλλη τιμολογιακή πολιτική. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από την ισχυρή επιδοματική στήριξη.
Άστοχη και άκαιρη η ιδιωτικοποίηση.
Εκλογές
Ζήτησα εκλογές λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα- Λύτρα. Δυο χρόνια ούτε εκλογές ζήτησα, κοινές συσκέψεις με την ΠτΔ ζητούσαμε. Ήταν κομβική μεταστροφή η διαχείριση της πανδημίας τους τελευταίους 8 μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης είναι διαχειριστής της συμφοράς. Θέλουμε να μπει φρένο και στην οικονομική συμφορά που έρχεται.
Να μη θυμόμαστε την πανδημία όταν συμφέρει, στο αίτημα των εκλογών δηλαδή. Η χώρα βρισκεται σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Κρούω τον κώδωνα να μην υπάρξει και στροφή των πολιτών σε απολίτικη συμπεριφορά.
Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι το Δημόσιο και το κοινωνικό κράτος. Μπορούμε οι προοδευτικές δυνάμεις να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο αποστάσεων.
ΚΙΝΑΛ
Η λογική των ίσων αποστάσεων έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα έως τις εκλογές όμως. Γιατί τότε πρέπει να απαντηθούν τα διλήμματα. Δεν είναι αντίπαλός μας το ΚΙΝΑΛ , το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25.
Πολάκη - Χριστοδουλοπούλου
Διαφωνώ με την αντίληψη ότι για για αντιμετωπίσουμε ένα διεφθαρμένο κράτος όπως της δεξιάς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ίδιες μεθόδους. Διαφωνώ με αυτή την αντίληψη. Προοδευτικές κυβερνήσεις έφτιαξαν το ΑΣΕΠ. Δεν θα παίξουμε στο ίδιο γήπεδο με τον αντίπαλο. Εμείς προάγουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την αξιοκρατία.
Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να παίζουμε πινγκ πονγκ μέσω δημοσιογράφων, να έρθει να δώσουμε μαζί μια συνέντευξη.
ΜΜΕ-ΣΚΑΙ
Ο δικός σας τηλεοπτικός σταθμός έχει έντονη άπόψη. Δικαίωμά του. Θα ήταν σε όφελός του αν ήταν λιγότερο μεροληπτικός. Το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΚΑΙ που έχει επιλέξει να έχει ταυτότητα. Το πρόβλημα στη χώρα ειναι ότι διαμορφώνεται ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όπου οι περισσότεροι σταθμοί έχουν την ίδια ταυτότητα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαμορφώσει ένα μοντέλο μονοφωνικής ενημέρωσης.
Η στοχοποίηση δημοσιογράφων εάν έχει συμβεί από εμάς, δεν εκπροσωπεί ούτε εμένα ούτε αυτή είναι η αντίληψή μας.
Της Νίκης Ζορμπά
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου