Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Τσίπρας: Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακάνει δημόσια τη ΔΕΗ και θα "παγώσει" τα τιμολόγια ρεύματος


Την πρόθεση μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ξανακάνει Δημόσια την ΔΕΗ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή "Αταίριαστοι".

«Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω

ενεργειακής κρίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης, μπαλώνεις τρύπες».

Σε ερώτηση αν θα επανακρατικοποιηθεί σε περίπτωση που ξαναβγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι σε τέτοια περίπτωση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ (δημόσια) στην λειτουργία της και θα υπήρχε εντολή να «παγώσουν» τα τιμολόγια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι έχει μεγάλη αδυναμία να διαχειριστεί τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, της πανδημίας και της ακρίβειας, ενώ έχει κάνει – όπως είπε – ανέκδοτο το επιτελικό κράτος. 

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια πολιτική που αποδυνάμωσε την παρέμβαση του κράτους, τη ΔΕΗ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα αντιληφθεί ότι έρχεται ένα τσουνάμι ακρίβειας που θα είχε χαρακτηριστικά μονιμότητας» σημείωσε. Όπως υπογράμμισε, νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες αντιμετωπίζουν πλέον υπαρξιακό πρόβλημα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς, στο κόστος των καυσίμων και στις αυξήσεις στα βασικά προϊόντα.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης ενέργειας με επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ο κόσμος δεν έχει καταλάβει. «Σαν να επιδοτεί τα καρτέλ, την αισχροκέρδεια» σημείωσε. Αφού υπενθύμισε ότι στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί δύσκολες συνθήκες και μνημόνια, δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος και μείωσε τον ΦΠΑ στην ενέργεια στο κατώτερο επίπεδο, υπογράμμισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ξανά κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει κεφαλαίο το Δ – δηλαδή το Δημόσια – στη λειτουργία της. Τόνισε ότι θα παγώσει τα τιμολόγια, όπως έκανε στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν και ότι θα υπάρχουν εκτεταμένοι έλεγχοι.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Αναφερόμενος στο αίτημα του κόμματός του για εκλογές ο κ. Τσίπρας είπε:«Θέλουμε να μπει φρένο σ’ αυτή τη συμφορά. Καλό είναι να μην θυμούνται την πανδημία μόνο όταν τους συμφέρει. Σε όλη την Ευρώπη έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω πανδημίας, στο ΚΙΝΑΛ έγιναν πριν από δύο μήνες». Πρ'οσθεσε ότι δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση η πανδημία τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει στροφή των πολιτών σε μορφώματα της άκρας δεξιάς, όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή την περίοδο της κρίσης. «Η οργή να εκφραστεί πολιτικά» ανέφερε.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου