Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Παναγιωτάκης: Ξέφραγο αμπέλι η αγορά ηλεκτρισμού - Να παρέμβουν οι αρχές στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής


Ευθύνες στους καθετοποιημένους προμηθευτές, αλλά και στη ΡΑΕ και την αρχή ανταγωνισμού επέρριψε ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,4, επισήμανε ότι "τις τιμές

ενέργειας προ του 2021 μάλλον θα πρέπει να τις ξεχάσουμε" διότι πέραν των συγκυριακών παραγόντων της κρίσης, υπάρχουν και δομικοί που υπαγορεύουν την ανατίμηση.

Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, τόνισε ότι αν εξετάσουμε μια πρόσφατη εβδομάδα, θα δούμε ότι το μέσο κόστος παραγωγής είναι 170 ευρώ, ωστόσο η χονδρική τιμή με τις ρήτρες που χρεώθηκαν είναι 268 ευρώ, δηλαδή 58% αυξημένη. Κατ' επέκταση, τίθεται μείζον θέμα εποπτείας της αγοράς, η οποία λειτουργεί σαν "ξέφραγο αμπέλι", αφού ούτε η ΡΑΕ ούτε η Αρχή Ανταγωνισμού δεν παρεμβαίνουν. 

Ο κ. Παναγιωτάκης πρόσθεσε ότι "μόνο τέσσερις παίκτες συμμετέχουν στην αγορά, η ΔΕΗ και οι τρεις μεγάλοι ιδιώτες. Ένας αν θέλει να τη χαλάσει τη δουλειά, τη χαλάει".

Σύμφωνα με τον ίδιο, εποπτεία των αγορών σημαίνει ότι η ΡΑΕ και η Αρχή Ανταγωνισμού θα πρέπει να έχουν όλα τα κοστολόγια των τεσσάρων αυτών εταιρειών, καθώς και να επιβληθεί δια νόμου πλαφόν στα κέρδη. "Προ του χρηματιστηρίου ενέργειας υπήρχε ανώτατη ΟΤΣ στα 150 ευρώ, τώρα έχει πάει στις 3.000 ευρώ, άρα μπορεί ο καθένας να προσφέρει ό,τι θέλει", πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι στους παρόχους αν οι έναντι λογαριασμοί είναι φουσκωμένοι αναιτιολόγητα ή για να εξυπηρετήσουν οι πάροχοι την ρευστότητα τους, τότε υπάρχει και θέμα παραβίασης του νόμου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι για περιορισμό των υψηλών τιμών πρέπει να γίνουν έλεγχοι, να αλλάξει το μείγμα παραγωγής και να εξαντλήσουμε τα περιθώρια παραγωγής με λιγνίτη ώστε να φτάσει το 18% και αργότερα το 25% με την Πτολεμαΐδα 5, πράγμα εφικτό εντός των ορίων εκπομπής CO2 που έχει θέσει η Ε.Ε. "Να αντικατασταθεί ο λιγνίτης με ΑΠΕ και όχι με αέριο", δήλωσε σχετικά. 

 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου