Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Σε τροχιά αλλαγών η διοικητική δομή και οργάνωση της θυγατρικής της ΔΕΗ - Τέλος του μήνα η πρεμιέρα της Macquarie


Ξεκινούν σταδιακά οι αλλαγές στη διοικητική δομή και οργάνωση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς στο τέλος του Φεβρουαρίου κλείνει και η οικονομική συναλλαγή της ΔΕΗ με τη Maquarie για το 49% του Διαχειριστή.

Οι Αυστραλοί πιάνουν δουλειά στις 28 Φεβρουαρίου οπότε και

τίθεται σε ισχύ και το κείμενο της συμφωνίας μετόχων (SHA) που περιγράφει και ορίζει τα δικαιώματα του μετόχου (ΔΕΗ) και του επενδυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται η παραίτηση των μελών του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επτά περιλαμβάνει και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές, ήδη ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Νικόλαος Μπακατσέλος γνωστοποίησε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Διαχειριστή την πρόθεση του να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επίσπευσε την αποχώρηση του, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, λόγω και των καθηκόντων του στην εταιρεία Pyramis έχει αυξημένες υποχρεώσεις και ιδίως σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του εργοστασίου «Pitsos» στα Οινόφυτα.

Πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ μιλούν με τα καλύτερα για τη θητεία του κ. Μπακατσέλου στη θέση του προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ σημειώνοντας την εξαιρετική συνεργασία μαζί του.

Η 28η Φεβρουαρίου, όπως προαναφέρθηκε, σηματοδοτεί και την ενεργοποίηση του SHA ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Macquarie.

Η διοικητική δομή

Με βάση αυτή το διοικητικό συμβούλιου του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι ενδεκαμελές με τα τέσσερα εκ των 11 προσώπων να διορίζονται από τους Αυστραλούς. Η ΔΕΗ θα διορίσει τα έξι μέλη και διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου, με τις πληροφορίες να θέλουν την παραμονή και συνέχιση της θητείας του κ. Αναστάσιου Μάνου. Στα 11 μέλη το ένα θα είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Διαχειριστή.

Σύμφωνα με το SHA, η ΔΕΗ θα διορίζει τον CEO και το COO, ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον CFO με την ακόλουθη διαδικασία: Μετά τη λήξη των συμβάσεων των σημερινών CEO, CFO και COO, για το διορισμό κάθε εκτελεστικού στελέχους, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διορίζει ένα διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού που θα συντάσσει μια λίστα πέντε υποψηφίων (για κάθε έναν εκ των ανωτέρω). Για τους CEO και COO, θα έχει το δικαίωμα ο Επενδυτής να αφαιρεί έναν υποψήφιο από τη λίστα, εκτός του εκάστοτε εν ενεργεία CEO και COO, και από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα έχει το δικαίωμα η ΔΕΗ να υποδεικνύει το πρόσωπο που θα διοριστεί ως CEO ή COO. Ως προς τον CFO, θα έχει το δικαίωμα η ΔΕΗ να αφαιρεί έναν υποψήφιο από τη λίστα, εκτός του εκάστοτε εν ενεργεία CFO, και από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα έχει το δικαίωμα ο επενδυτής να υποδεικνύει το πρόσωπο που θα διοριστεί ως CFO. Ο διορισμός των εκτελεστικών μελών θα γίνεται από το Δ.Σ. με απλή πλειοψηφία επί τη βάση των όσων έχουν υποδείξει οι μέτοχοι σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου