Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ε, όχι κι έτσι....τι γίνετε με την μετοχή της ΔΕΗ; - 44%

πιν

Μάλλον "μεθυσμένα"  θα πρέπει να είναι τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί κυρίως επενδυτές σε δύο εισηγμένες εταιρείες, καθώς τα χαρτιά που πετάνε κάθε μέρα από το παράθυρο σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν έχουν καμία ουσιαστική σύνδεση με τα οικονομικά τους δεδομένα. Και υπό "διωγμό" να ήταν δεν θα είχαν τέτοια εικόνα στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκτός και αν κρύβονται από πίσω υποτιμητικά συμφέροντα κάποιων ισχυρών

επενδυτικών οίκων μιας που την ίδια ώρα που κάποιοι πουλάνε άρον άρον κάποιοι άλλοι μαζεύουν, εξασφαλίζοντας συγχρόνως και ένα χαμηλό επίπεδο τιμών για την απαρχή μιας νέας μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης.  

 Μιλάμε για τις μετοχές της ΔΕΗ και των Πλαστικών Θράκης (ΠΛΑΘ), που έχουν "περιέργως"  χάσει μέσα σε λίγες μέρες άλλο ένα -30% και -36% αντίστοιχα, φθάνοντας πλέον να έχουν υποστεί από τα υψηλά τους μια ισχυρότατη κεφαλαιακή απίσχναση της τάξεως των -44% και -58% αντίστοιχα. Τα δε ημερήσια διαγράμματα αποτυπώνουν μια άκρως  αρνητική εικόνα λες και οι δύο αυτές πολύ δυναμικές εταιρείες κατεβάζουν ρολά.

Ξεκινάμε με τη μετοχή της ΔΕΗ που έχει δεχτεί κάτω από τα 7 ευρώ πωλήσεις άνω των 11 εκατ. τεμαχίων φτάνοντας έως τα 6,175 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας  έτσι  μια κεφαλαιοποίηση στα 2,358 δισ. ευρώ (!)  Το εκκωφαντικό όμως στοιχείο είναι ότι η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2021, έχει πλέον ίδια κεφάλαια της τάξεως των 5,078 δισ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι διαπραγματεύεται με ένα discount  -53%.  Τα δε ταμειακά διαθέσιμα των 2,886 δισ. ευρώ ξεπερνούν κατά 528 εκατ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό. 

Επίσης οι εν δυνάμει πωλητές  "παίζοντας" πτωτικά με όλο τους το είναι την ενεργειακή κρίση έχουν ξεχάσει τελείως την ύπαρξη της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. όπου μέσα από συνεχόμενες επενδύσεις εκατομμυρίων είχε ανεβάσει στο τέλος του 2021 την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα 373.776MWh έναντι 297.337MWh το 2020, υποσχόμενη μια ακόμα πιο εκρηκτική συνέχεια μέσα στην επόμενη  διετία. 

Απλά για τους τύπους να αναφέρουμε τις υπογραφές συμφωνητικού συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο RWE και τις ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες  Πίβοτ, Τείχιο και Μπαλιάγα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ως 4GW. Παράλληλα καλό είναι να μη λησμονούμε την υπογραφή μνημονίου Συναντίληψης (Memorandum of Understanding-MOU) με τη Motor Oil  για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος έργων στον πολλά υποσχόμενο τομέα του πράσινου υδρογόνου. 

Προσέξτε εδώ γιατί μετά το deal μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Motor Oil  η αγορά βρίσκεται σε έντονο επενδυτικό αναβρασμό υπεραξιών  υπό  τη συμμετοχή ισχυρών επενδυτών (Macquarie,  BC Partners) και  πράσινων ομίλων όπως της  ΤΕΝEΡΓΑ, της Intrakat και φυσικά της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. 

Υπεραξίες οι οποίες δεν έχουν ούτε κατά διάνοια υπολογιστεί  στη ΔΕΗ των 2,4 δισ. ευρώ. 

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή μετά την καθοδική διάσπαση της στήριξης των 7,30 με 7,05 ευρώ έχει βρεθεί πάνω στην πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 6,35 με 6,10 ευρώ. Περιοχή από όπου στα τέλη του 2020 άνοιξε ο μεγάλος ανηφορικός δρόμος προς τα υψηλά των 11 ευρώ. Το επίπεδο αυτό προσφέρεται για σημαντικές  αγοραστικές κινήσεις έχοντας ως χορηγό τον τεχνικό ταλαντωτή Coppock Curve όπου βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από τον Μάρτιο του 2020 σε τέτοια υπερπουλημένα επίπεδα. Στατιστικώς από αυτά τα επίπεδα τιμών τεχνικού ταλαντωτή έρχεται ισχυρή ανοδική ανάταση. Διαγρα5 εμματικά πάντως μετά την επαφή με τα 6,175 ευρώ μπορεί να προκληθεί ανοδική κίνηση "εξαέρωσης" προς τα 7,0υρώ.  

 

Του Απόστολου Μάνθου

 https://www.capital.gr/analusi/3634836/e-oxi-ki-etsi

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου