Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Σήμερα (5/5) στις 19.00 η ανακοίνωση των μέτρων για την ενέργεια - Τι έχει «κλειδώσει»

Σήμερα (5/5) στις 19.00 η ανακοίνωση των μέτρων για την ενέργεια - Τι έχει «κλειδώσει»

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων

Σήμερα (5/5) στις 19.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τι έχει «κλειδώσει»

Επέκταση των επιδοτήσεων για το δίμηνο Μαίου –Ιουνίου αλλά και κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο που θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μόνιμος μηχανισμός οριζόντιας μείωσης των τιμών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα που ¨κλείδωσαν» χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, περιλαμβάνουν επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος με μικρή ποσοστιαία προσαύξηση για το δίμηνο Μαίου- Ιουνίου για τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Παράλληλα και προκειμένου να ελαφρυνθούν και τα μεσαία στρώματα που δεν καλύπτονται από το όριο των 300 κιλοβατώρων το μήνα , αποφασίστηκε να δοθεί αναδρομική επιδότηση για τους τελευταίους έξι μήνες και σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατώρων με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο για την πρώτη κατοικία. Αν και ποσοστιαία η επιδότηση του Mαϊου θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απριλίου, σε απόλυτο ποσό θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 55-60 ευρώ/MWh έναντι των 72 ευρώ του προηγούμενου μήνα αφού η χονδρεμπορική τιμή τον Απρίλιο που έρχεται να καλύψει διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Μαρτίου(248,87 ευρώ/MWh έναντι 272,7 ευρώ τον Μαρτίου).

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί και η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από τις υπέρογκες αυξήσεις.

Στην χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ¨κλείδωσε¨ και ο μακροπρόθεσμος μηχανισμός οριζόντιας μείωσης των τιμολογίων που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί και εγκριθεί από την Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο βασικό περίγραμμα του μακροπρόθεσμου αυτού μηχανισμού που με την εφαρμογή του θα βάλει τέλος και στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής. O μηχανισμός αυτός προβλέπει επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρεμπορικής ανά τεχνολογία (λιγνίτης, νερά, φυσικό αέριο). Στόχος είναι τα τιμολόγια ρεύματος να διαμορφωθούν σε ποσοστό 30-35% υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου