Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Κυβερνητικό «μπλακ άουτ» με τη ΔΕΗ


Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις για τα bonus εκατομμυρίων που φέρεται να «χάρισε» ο εκλεκτός του πρωθυπουργού Γ. Στάσσης στον εαυτό του και σε άλλα golden boys της επιχείρησης ● Τι αποκαλύπτουν οι επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας για την αγορά μετοχών, προκειμένου να διατεθούν σε στελέχη της

Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με όλο και μεγαλύτερη αμηχανία το θέμα που έχει προκύψει με τον εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΗ. Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Δημοκρατία», τόσο για τις υπερπολυτελείς κατοικίες που χτίζει ο κ. Στάσσης, όσο και για τα bonus εκατομμυρίων που φέρεται να «χάρισε» στον εαυτό του και σε άλλα golden boys της επιχείρησης, είναι δύσκολο να απαντηθούν, ακόμα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κ. Οικονόμου χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δεν αρνήθηκε πως αγοράστηκαν χιλιάδες μετοχές της επιχείρησης, «κατόπιν εντολής της γενικής συνέλευσης, η οποιαδήποτε όμως κίνηση διανομής των μετοχών αυτών έχει παγώσει, δεν υλοποιείται και δεν θα υλοποιηθεί απ’ όσο γνωρίζω». Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, από τον Πύργο Ηλείας όπου πραγματοποίησε περιοδεία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τα ενεργειακά, με αιχμή του δόρατος τις αποκαλύψεις για το θέμα Στάσση: «Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως ο βασιλιάς του καρτέλ της ενέργειας και προστάτης των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ».

Η κυβερνητική αμηχανία στο να δοθούν πειστικές εξηγήσεις εδράζεται στο ότι η ίδια η ΔΕΗ με επίσημες ανακοινώσεις της έχει ενημερώσει και για το γεγονός της αγοράς των μετοχών, προκειμένου να διατεθούν σε στελέχη της, αλλά και για το γεγονός ότι έχει σπαταλήσει ήδη ποσό ύψους 6 εκατ. ευρώ για αγορά 706.000 μετοχών, ενώ απομένει να αγοραστούν επιπλέον μετοχές άνω του 1 εκατομμυρίου.

Η αρχική ανακοίνωση έγινε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως, τόσο τη μέρα της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και την επομένη, η επιχείρηση ενημέρωνε για την αγορά χιλιάδων μετοχών, όπως είχε αποφασιστεί δύο μήνες πριν. Ειδικότερα, οι μετοχές αγοράστηκαν την περίοδο από 9 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά και στην ετήσια οικονομική έκθεση της επιχείρησης, όπου στη σελίδα 223 αναφέρει ότι «ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία προέβησαν σε αγορά ιδίων μετοχών, βάσει των διατάξεων του άρθρου 49 του Ν. 4548/2018. Συγκεκριμένα, η Μητρική Εταιρεία, εντός του Φεβρουαρίου 2022, απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, 706.238 ίδιες μετοχές, με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης € 8,541 ανά μετοχή, συνολικής αξίας € 6 εκατ., που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,1849% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας».

Κατά συνέπεια, ακόμα και η ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται να αντιφάσκει, καθώς οι μισές τουλάχιστον μετοχές έχουν αγοραστεί εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης και την ώρα που η κοινωνία στενάζει κάτω από το βάρος των υπέρογκων λογαριασμών.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για το «καρτέλ ενέργειας, που σε μια περίοδο κρίσης καταγράφει ουρανοκατέβατα κέρδη και υπερκέρδη κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τους τελευταίους εννέα μήνες», προσθέτοντας: «Και των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ που έχουν μετατρέψει την εταιρεία σε κουμπαρά ιδιωτικών συμφερόντων και σε μοχλό ιδιωτικού πλουτισμού με τα υπέρογκα bonus και τους παχυλούς μισθούς που έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν για τους εαυτούς τους, αλλά και με καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών στο Χρηματιστήριο».

Κατά την περιοδεία του στην πόλη και στη συνέχεια στην αγροτική κωμόπολη των Σαβαλίων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άκουσε τα παράπονα των αγροτών, των καταστηματαρχών, αλλά και απλών πολιτών, για τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και σε βασικά αγαθά. «Σε αυτόν τον εφιάλτη, πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε «όλους τους πολίτες να υψώσουν ανάστημα».

Με αόριστες υποσχέσεις απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε δραστικά και τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια», ενώ τον κατηγόρησε για «ασύστολα ψέματα, χρησιμοποιώντας μονότονα τα γνωστά αντιπολιτευτικά κλισέ».

 

Δημήτρης Τερζής

 www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου