Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Καθηγητής Τζέμος στο energymag: “Συνταγματικό πρόβλημα οι υπέρμετρες αναπροσαρμογές της ρήτρας” – Τα τρία ανοιχτά νομικά ζητήματα


Σοβαρά νομικά ζητήματα ανακύπτουν με αιχμή τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα με βάση όσα αναφέρει στο energymag.gr  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων και Καθηγητής του Δημοσίου και του Οικονομικού Δικαίου Βασίλης Τζέμος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο energymag.gr στο περιθώριο του

9ου Ετησίου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από την Ένωση Δημοσιολόγων σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Απριλίου 2022, ο  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ), Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλης Γ. Τζέμος σημείωσε ότι έχει νομικά προβλήματα και πρέπει να καταργηθεί ή έστω ριζικά τροποποιηθεί.

Διαπίστωσε, δε,  ότι είναι θετικό που και η Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έστω με διαφορετικές προτάσεις, είναι υπέρ της αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, αποτελεσματικά, οριζόντια, με σαφή νομοθέτηση και σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Τζέμος τόνισε ότι είναι κορυφαίο πολιτικό θέμα αλλά ταυτόχρονα και μείζον νομικό θέμα, στο οποίο η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων, όπως άλλωστε ορθά και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, δίνει μεγάλη σημασία.

Ολιγωρία της ΡΑΕ

Διαπίστωσε, μάλιστα,  ολιγωρία της ΡΑΕ και σαφές συνταγματικό πρόβλημα σε υπέρμετρες αναπροσαρμογές. “Οι υπέρμετρες αναπροσαρμογές και οι μη σαφείς τρόποι υπολογισμού της αναπροσαρμογής μπορούν να συνιστούν” κατά τον καθηγητή Τζέμο “μη αναλογικό περιορισμό στην περιουσία, στην οικονομική ελευθερία αλλά και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών-καταναλωτών”. “Ανακύπτουν” σημείωσε και:

 α) αστικολογικές πτυχές αδιαφάνειας, μη έγκαιρης ειδοποίησης, καταχρηστικότητας των όρων συναλλαγών και

β) εμπορικές πτυχές δικαίου του ανταγωνισμού, και

γ) πτυχές ενωσιακού δικαίου της ενέργειας, οι οποίες σε τελική ανάλυση μπορεί να οδηγούν σε λογαριασμούς παρόχων ρεύματος που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των καταναλωτών τόσο σε αντίθεση με το Σύνταγμα όσο και κατά παράβαση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Η “παράδοξη” αναλογία

Αναρωτήθηκε, μάλιστα,  τι θα συνέβαινε στους καταναλωτές αλλά και στην ελεύθερη αγορά αν το μοτίβο της αυτόματης ρήτρας αναπροσαρμογής επεκτεινόταν και σε άλλα αγαθά.

Ο έγκριτος Συνταγματολόγος ερωτώμενος για το αν μια ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό ενός πολύ φτωχού πολίτη οδηγήσει π.χ. σε τριπλασιασμό του ποσού που πλέον οφείλει στην ΔΕΗ, μπορεί να επιτρέψει την διακοπή του ρεύματος στον πολίτη αυτόν που αποδεδειγμένα αδυνατεί να πληρώσει (π.χ. είναι άνεργος, ή έχει πολύ μικρότερο μισθό από το πλέον οφειλόμενο τριπλάσιο από τον προηγούμενο μήνα ποσό), απάντησε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά ότι σε μια υπόθεση με αυτά τα χαρακτηριστικά θα έβλεπε σωρευτικά και μη θεμιτή συνταγματικά και ενωσιακά παραβίαση και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που είναι απολύτως απαραβίαστη, ειδικά καθόσον διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα σημαντική αύξηση των τιμών και σε άλλα βασικά αγαθά.

Σημειώνεται ότι ο τίτλος του 9ου Συνεδρίου ήταν «Τα εύθραυστα θεμελιώδη δικαιώματα στον αστερισμό των κρίσεων».  Το Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) είναι η ετήσια γιορτή του Δημοσίου Δικαίου και το μεγαλύτερο νομικό συνέδριο που γίνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Σε αυτό συμμετέχουν σημαντικοί Δημοσιολόγοι όλων των γενεών, Δικαστές, Καθηγητές και Δικηγόροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας το πρωτότυπο επιστημονικό τους έργο σε επίκαιρα ζητήματα. Η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) αριθμεί πάνω από 600 Μέλη, Δικαστές, Καθηγητές, Δικηγόρους, Μέλη του ΝΣΚ και Ανεξαρτήτων Αρχών, Ανώτατα Στελέχη του Δημοσίου και είναι πάντα ανοικτή σε νέα Μέλη.

 

energymag.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου