Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Τώρα ανακάλυψαν τα υπερκέρδη


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να κάνει μόνη της τον απολογισμό της εντυπωσιακής τροχιάς που έχει διαγράψει από το περασμένο φθινόπωρο, όταν προεξοφλούσε ότι η ενεργειακή κρίση θα ήταν υπόθεση λίγων μηνών, μέχρι χθες, όταν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας εξειδίκευσαν το τελευταίο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις εξωφρενικές

χρεώσεις ρεύματος.

Βεβαίως, χρειάστηκε εκατομμύρια καταναλωτές να βρεθούν σε απόγνωση. Χρειάστηκε ακόμα και φιλικές προς την κυβέρνηση επιχειρηματικές ομάδες να αντιδράσουν οξύτατα και να καταγγείλουν άγρια κερδοσκοπία και καρτέλ στην ενεργειακή αγορά.

Χρειάστηκε καταναλωτικές ενώσεις και δικηγορικοί σύλλογοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της δαιμόνιας ρήτρας αναπροσαρμογής που μεταφέρει στους καταναλωτές όλο το «ρίσκο» του ενεργειακού καζίνου. Χρειάστηκαν οι ηχηρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της για πάγωμα ή κατάργησή της.

Το τελευταίο (;) κύμα μέτρων, τα οποία καλύπτουν μέρος μόνο της ζημιάς που η κυβέρνηση άφησε επί μήνες να υποστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι μια ομολογία αποτυχίας όλης της μέχρι τώρα πολιτικής της. Μολονότι η αξιοπιστία των εξαγγελιών θα κριθεί στην πράξη και στα όποια αποτελέσματα στην αγορά ρεύματος και στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, αυτές αποτελούν μια -ρητορική προς το παρόν- προσχώρηση της κυβέρνησης σε όλα όσα μέχρι τώρα πεισματικά αρνούνταν: την παρέμβαση στη χονδρική ρεύματος, την υιοθέτηση του ιβηρικού μοντέλου, το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ισως όμως η πιο εντυπωσιακή πολιτική μεταστροφή της κυβέρνησης αφορά τα αποκαλυπτήρια που οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν για τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών παραγωγής και παροχής ηλεκτρισμού.

Τα υπερκέρδη που τον Φεβρουάριο ήταν απλώς «παραμύθια» της αντιπολίτευσης, τον Μάρτιο «ίσως υπήρχαν, αλλά ήταν ασήμαντα» και τον Απρίλιο προαναγγέλθηκε η φορολόγησή τους με 90% «αν τα εντοπίσει η ΡΑΕ».

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι με τον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής ρεύματος θα κοπούν υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος και των ΑΠΕ ύψους 1,6 δισ. ευρώ μόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αν και το ποσό είναι εξαιρετικά υποτιμημένο, επιβεβαιώνει έμμεσα όσα κατήγγελλε η αντιπολίτευση και αρνούνταν πεισματικά η κυβέρνηση. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε πόσα ήταν πραγματικά τα υπερκέρδη τους υπόλοιπους δέκα μήνες από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.

 

www.efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου