Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΔΕΗ / Golden boys κατά νοικοκυριών - Κίνηση αναλγησίας για να συνεχίσουν να κόβουν το ρεύμα

Ο Γιώργος Στάσης της ΔΕΗ

Αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ, η οποία, μάλιστα, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 14 Ιουνίου στον Άρειο Πάγο. Βασικός στόχος της κίνησης αυτής, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, είναι να μπλοκάρουν τις

προσωρινές διαταγές που βγαίνουν από τα δικαστήρια για το κόψιμο του ρεύματος καθώς και τη συζήτηση των αγωγών που έχουν κατατεθεί.

Η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.

Αφορμή για το αίτημα της ΔΕΗ στάθηκε η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις - ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι οι δίκες που έχουν προσδιοριστεί στο μεταξύ για την ρήτρα αναπροσαρμογής ύστερα από αιτήσεις καταναλωτών, πιθανότατα θα αναβληθούν.

Να σημειωθεί ότι για την Τετάρτη 1η Ιουνίου είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Συλλογική Αγωγή και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της ΔΕΗ ΑΕ, αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το ΙΝΚΑ καλούσε τους πολίτες  σε μαζική παρουσία στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 01-06-2022. Γιατί αυτή η ρήτρα δεν πρέπει να πληρώνεται, δεν πρέπει να αναστέλλεται. Αυτή η ρήτρα πρέπει να καταργηθεί. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Δικαιοσύνη» όπως σημείωνε.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ρήτρας μεταφέρεται στα τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

 

www.avgi.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου