Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Η ΡΑΕ χρεώνει και η ΔΕΗ απαντά: Να γιατί τα κέρδη έχουν ήδη «διανεμηθεί» προς στήριξη

Η ΡΑΕ χρεώνει και η ΔΕΗ απαντά: Να γιατί τα κέρδη έχουν ήδη «διανεμηθεί» προς στήριξη

Η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει την μερίδα του λέοντος ως ο παραγωγός με τις δύο τεχνολογίες, υδροηελκτρικών και λιγνίτες που παρήγαγαν το 65% των υπερκερδών

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για σημαντική ενίσχυση του "κουμπαρά" του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τα υπερκέρδη

της χονδρεμπορικής αγοράς δεν επιβεβαιώνονται από το Πόρισμα της ΡΑΕ. Το αρχικό ποσό των 927 εκατ. ευρώ που προσδιορίζει η ΡΑΕ ως υπερκέρδη των τεσσάρων καθετοποιημένων εταιριών περιορίζεται στα 591, 45 εκατομμύρια μετά την αφαίρεση των 335,99 εκατ. που αντιστοιχούν στις εκπτώσεις που έχει περάσει ήδη στους πελάτες της η ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2021 και έως τον Μάρτιο του 2022 ως αντιστάθμισμα της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που ενσωμάτωσε για πρώτη φορά τον ίδια μήνα στα τιμολόγιά της.

Το ποσό αυτό αμφισβητείται από τη ΔΕΗ η οποία εκκινώντας από τη σημείωση της ΡΑΕ, ότι δεν συνυπολογίζεται το κόστος των μακροχρόνιων συμβάσεων με καταναλωτές υψηλής τάσης σε σταθερές τιμές και της διατήρησης των χρεώσεων στα προ κρίσης επίπεδα στα σταθερά τιμολόγια στη χαμηλή και μέση τάση κάνει τις δικές της πράξεις. Αυτές, σύμφωνα με κύκλους της επιχείρησης, καταλήγουν σε ένα κόστος των σταθερών τιμολογίων που ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό που εξανεμίζει τα υπερκέρδη των 393,92 εκατ. που της αναλογούν από το σύνολο των 591, 45 της χονδρεμπορικής αγοράς. Τις δικές τους πράξεις για το κόστος των σταθερών τιμολογίων κάνουν και οι ιδιώτες προμηθευτές, τα υπερκέρδη των οποίων υπολογίζονται από τη ΡΑΕ συνολικά στα 157,61 εκατομμύρια. Στα 39,92 εκατ. υπολογίζονται τα υπερκέρδη των 150 MW AΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά.

Η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει την μερίδα του λέοντος ως ο παραγωγός με τις δύο τεχνολογίες, υδροηελκτρικών και λιγνίτες που παρήγαγαν το 65% των υπερκερδών του τελευταίου τριμήνου του 2021 και του πρώτου τριμήνου του 2022. Συγκεκριμένα, στα υδροηλεκτρικά αντιστοιχούν τα 412,92 εκατ. (45%) και στους λιγνίτες τα 190,24 εκατ. (20%). Το φυσικό αέριο παρήγαγε το 31% των υπερκερδών και συγκεκριμένα 284,36 εκατ. και οι AΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά τα 39,92 εκατ. (4%).

Τι εξέτασε η ΡΑΕ

Η ΡΑΕ προσδιόρισε τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών –προμηθευτών , (ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ELPEDISON, ΗΡΩΝ) εξετάζοντας διακριτά ανά δραστηριότητα τα βασικά τους μεγέθη για τα έτη 2019-2021. Η μεθοδολογία στηρίχτηκε στη βάση των εγγραφών στις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών που αφορούν στα έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και στις συνιστώσες του κόστους παραγωγής προκειμένου να αποτυπώσει τη συνολική εικόνα της οικονομικής τους θέσης από το 2019 έως σήμερα και την άμεση σύγκρισή τους με τα αποτελέσματα της αναλυτικής μεθοδολογίας της Αρχής για το έτος 2021. Η Αρχή διαμόρφωσε μεθοδολογία υπολογισμού του Μεικτού περιθωρίου κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά, για όλες ανεξαιρέτως τις τεχνολογίες που συμμετέχουν σε αυτή (λιγνίτες, νερά, φυσικό αέριο, ΑΠΕ χωρίς ενίσχυση). Τα αποτελέσματα αυτών των υπολογισμών αντιπαραβάλονται με τις εκκαθαρίσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τις οικονομικές καταστάσεις και τα υποβληθέντα τιμολόγια προμήθειας φυσικού αερίου, όπως δηλώνονται από τους συμμετέχοντες.

Ως αυξημένη κερδοφορία μιας μονάδας ορίζεται η Διαφορα Μεικτού Περιθωρίου Κέρδους σε ευρώ του μήνα εξέτασης (κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης) και του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, η οποία πολλαπλασιάζεται με την ενέργεια που παρήγαγε κάθε μονάδα σε MWh, όπως μετρήθηκε στο σύστημα SCADA του ΑΔΜΗΕ κατά το μήνα εξέτασης.

Η ΡΑΕ στο Πόρισμά της επαναφέρει το ζήτημα της αναδρομικής επιστροφής ποσών που εισέπραξαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας το διάστημα Νοεμβρίου 2020- Φεβρουαρίου 2021 ύψους 67 εκατ. ευρώ με την λειτουργία του target Model, τα οποία, όπως τονίζει χαρακτηριστικά "δεν αντικατοπτρίζουν εύλογες ανάγκες και αποδοτική λειτουργία της αγοράς και τα οποία, δεδομένης και της πολύ δύσκολης συγκυρίας, πρέπει να επιστραφούν στην αγορά λιανικής ή και στους καταναλωτές». Προτείνει μάλιστα αυτό να γίνει με νομοθετική ρύθμιση.

Το Πόρισμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα (12/5) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου έχει κληθεί να μιλήσει για ζητήματα της αρμοδιότητά τους ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας έπειτα από σχετικά αιτήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Η ΡΑΕ στο πόρισμά της διευκρινίζει ότι δεν είναι αρμόδια και δεν εκτελεί χρέη ορκωτού λογιστού.
Με έμμεσο επίσης τρόπο η ΡΑΕ θίγει πιθανά ζητήματα ανταγωνισμού που μπορεί να προκύπτουν από τον συμψηφισμό εκπτώσεων στη λιανική και υπερκερδών στην χονδρική. Μετά από μια εκτεταμένη ανάλυση της έννοιας «ουρανοκατέβατων κερδών» όπως περιγράφονται από την Κομισιόν στο REPowerEU, καταλήγει  ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών πρέπει να αποδοθούν επί ίσοις όροις σε όλους τους καταναλωτές (ή τις κατηγορίες που θα επιλεγούν).


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου