Σε δεκατέσσερις συνεδριάσεις από τις 21 Απριλίου που άλλαξε και η τάση στην αγορά, η μετοχή της ΔΕΗ έχει… τραβήξει τα πάνδεινα από τα hedge funds. Οι απώλειες από την αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο ξεπερνούν το 30% με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο 6,30 ευρώ.
Όμως, οι πωλήσεις έχουν διευρυνθεί από τις 21 Απριλίου και μετά και η πτώση υπερβαίνει το 21%, ενώ σε 14 συνεδριάσεις έχει
δει έντεκα φορές το «κόκκινο», δύο το «πράσινο» και μία χωρίς μεταβολή. Όπως ήταν λογικό, σήμανε συναγερμός τόσο στο επιτελείο της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,16% 6,32 , όσο και στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά από τα 6,80 και κάτω έχει ενεργοποιηθεί πλήθος εντολών πώλησης στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούν τα hedge funds στο πλαίσιο του stop loss. Συνήθως, οι εντολές αυτές ενεργοποιούνται αυτόματα από τη στιγμή που οι απώλειες σε μία μετοχή ξεπερνούν το 20%. Στο 21% απώλειες σημάνει συναγερμός και δίδονται οι εντολές για πωλήσεις.
Στις μεγάλες θέσεις, αυτές των μερικών εκατομμυρίων μετοχών, προφανώς επειδή δεν μπορούν να πωληθούν άπαξ, είτε ακολουθείται η επιλογή των προσυμφωνημένων πράξεων (πακέτα), είτε ενεργοποιούνται εντολές πώλησης σε τιμές market (αγοράς). Ο θεσμικός επενδυτής θεωρητικά παίρνει τη ζημιά και τοποθετεί την εναπομείνασα ρευστότητα σε άλλη αγορά ή σε άλλη μετοχή ή ακόμα και στην ίδια σε καλύτερη προφανώς, αποτίμηση.
Η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τους αναλυτές, κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή, αφού μετά το πακέτο των 1,68 εκατ. τεμαχίων (συνολικά 2,537 εκατ. τεμάχια), που έγινε μεταξύ 6,24 – 6,28 ευρώ, θα φανεί αν έχουν ολοκληρωθεί οι πιέσεις. Διαφορετικά, όπως αναφέρουν, ακόμα και με τον μισό όγκο της χθεσινής συναλλαγής η μετοχή θα μπορούσε να κάνει κίνηση μέχρι τα 6,50.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ έχει τα credits των ξένων οίκων, με την S&P να σημειώνει σε έκθεσή της στις; Αρχές του μήνα ότι η Επιχείρηση παραμένει προστατευμένη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε το 2021, εξαιτίας της καθετοποιημένη λειτουργίας της και της πολιτικής ασφάλισης (hedging) που εφαρμόζει.
Ωστόσο μπορεί να προκύψουν δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού, στο επίπεδο της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Η αυξητική τάση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) αναμένεται να συνεχιστεί. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 1 δισεκ. ευρώ το 2023, από 845 εκατ. το 2020 και 871 εκατ. το 2021.
Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να επιταχυνθούν, σε 2 δισεκ. ευρώ το χρόνο από 435 εκατ. το 2021.
- Στ. Κ. Χαρίτος
- www.mononews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου