Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Στα 950 εκατ. ευρώ το μικτό περιθώριο κέρδους των παραγωγών από το χρηματιστήριο ενέργειας

Τα νούμερα που εισηγείται η ΡΑΕ σαν υπερέσοδα παραγωγών
Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, πλέον, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος

Το μικτό περιθώριο κέρδους έχει συνυπολογιστεί από τη ΡΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες για το σύνολο των παραγωγών στα 950 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 335 εκατ. ευρώ αφορούν τις εκπτώσεις και

επιδοτήσεις που έχει δώσει η ΔΕΗ.

Ένα αντίστοιχο νούμερο της τάξης των 300 εκατ. εκτιμάται ότι αφορά τις εκπτώσεις στη βιομηχανία και στα σταθερά τιμολόγια.Συνολικά, αφαιρουμένων αυτών και κάποιων πρόσθετων κονδυλίων, προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. για το σύνολο των παραγωγών, που αντιστοιχεί στα λεγόμενα υπερβολικά-απροσδόκητα κέρδη και το οποίο θα φορολογηθεί με 90% σύμφωνα με σχετική εισήγηση της ΡΑΕ.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η εισήγηση της ΡΑΕ, στην οποία πρέπει να συνυπολογιστούν μετά τα τεχνικά και καθαρά αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Το Worldenergynews.gr ανέφερε σε ρεπορτάζ του την Παρασκευή (6/5) ότι τα λεγόμενα υπερέσοδα,αρχικά οριζόμενα ως ουρανοκατέβατα υπερκέρδη αντιστοιχούν σε 200- 300 εκατ. ευρώ.

Α. Σκέρτσος: Πήραμε το πόρισμα της ΡΑΕ, μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, πλέον, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Και, αφού αναλυθεί, «μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει με τα συμπεράσματά της».

Αναλυτικά, «αυτό που βιώνουμε, δεν είναι μια αύξηση τιμών... Μητσοτάκη ή της κυβέρνησης, αλλά μια αύξηση τιμών που έχει προκληθεί λόγω και της γεωπολιτικής κρίσης, λόγω και της πανδημίας που προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς οικονομίες», επιχειρηματολόγησε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας.

Και, αναλύοντας την κυβερνητική αντίδραση, η οποία θα κινηθεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους και επίπεδα, εν πρώτοις «θα ρυθμίσουμε το παρελθόν, δηλαδή για τις υπερβάλλουσες επιβαρύνσεις από τον Δεκέμβριο ως και τον Μάιο τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν μέσα από έναν αλγοριθμικό τύπο και μια πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να βάλει εύκολα τα στοιχεία του. Με μια αποζημίωση έως 600 ευρώ, και όχι 600 ευρώ όπως κάποιοι πάνε να θολώσουν τα νερά», ξεκαθάρισε ο 'Α. Σκέρτσος με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «τώρα που η οικονομία έχει αποδείξει ότι πάει καλύτερα, πηγαίνουμε και αποζημιώνουμε και τις υψηλότερες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών».

Ταυτοχρόνως, με βάση τις κατευθύνσεις που θα δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «θα δούμε και τι έχει συμβεί με τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας». Όπως εξήγησε, «μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της Ρ.Α.Ε. θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», τόνισε εξηγώντας πως η κάλυψη του κόστους θα γίνει από τρεις πηγές: τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ταμείο ρύπων) και τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος.

Ενώ, όπως αποκάλυψε κλείνοντας τη σχετική απάντηση, «το πόρισμα της Ρ.Α.Ε έχει κοινοποιηθεί, από ό,τι γνωρίζω, αργά την Παρασκευή ή σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη αναλυθεί, δεν έχει διαβαστεί. 'Αρα θα πρέπει να δούμε τι λέει το πόρισμα και μέσα στην εβδομάδα θα επανέλθει η κυβέρνηση με τα συμπεράσματά της».


www.worldenergynews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου