Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Άρης Πορτοσάλτε / Σε παροξυσμό στο στούντιο για να μην ακουστεί ότι αυξήθηκαν οι διακοπές ρεύματος (βίντεο)

Επίθεση με προσβολές στον πρόεδρο τεχνικών της ΔΕΗ Κ. Μανιάτη - Ζήταγε αριθμούς που δεν υπάρχουν και να πληρώνουν όλοι τα χαράτσια με διακανονισμό


Θλίψη για την ποιότητα της ενημέρωσης, αν όχι οργή για την προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, προκαλούν όσα παρακολούθησαν οι τηλεθεατές του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή όπου φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Κ. Μανιάτης

Η αναφορά του στους πολύ αυξημένους λογαριασμούς που οδηγούν χιλιάδες σε αδυναμία πληρωμής και την εταιρεία να δίνει εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης, αντί να ανοίξει την σχετική συζήτηση, ενεργοποίησε τα πλέον αντιδημοσιογραφικά και αντιδεοντολογικά ανακλαστικά του Άρη Πορτοσάλτε, που

συμμετείχε στο πάνελ. 

Με συνεχείς φωνασκίες κάθε φορά που ο κ. Μανιάτης προσπαθούσε να αρθρώσει συγκροτημένο λόγο, ο κ. Πορτοσάλτε μεταξύ άλλων: 

  • προσπάθησε να πείσει ότι τα πράγματα ήταν χειρότερα επί μνημονίων, αναφέροντας ετήσια στοιχεία από το 2017, προφανώς μεγαλύτερα των γνωστών τετραμήνου 2022
  • αναρωτήθηκε τι σχέση έχουν τα μνημόνια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις διακοπές
  • παραδέχθηκε ότι δεν διαθέτει αριθμούς όταν τον ρώτησαν αν έχει έστω στοιχεία πενταμήνου για να αμφισβητήσει πως αυξάνονται οι διακοπές ρεύματος
  • κατηγόρησε τον πρόεδρο των εργαζόμενων που κάνουν τις διακοπές ότι λέει «λόγια του αέρα με συνδικαλιστική κάλυψη»

Ακολουθούν οι σχετικοί διάλογοι, όσο ήταν δυνατό να απομαγνητοφωνηθούν μέσα στο χάος που προκάλεσε ο κ. Πορτοσάλτε:

Κ. Μανιάτης: «Η κυβέρνηση παραδέχθηκε τις μεγάλες αυξήσεις, τετραπλάσιες και πενταπλάσιες, το είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ... ο λογαριασμός είναι πολύ μεγαλύτερος από έναν μισθό ή μια σύνταξη». Για την μορφή της όποιας ενίσχυσης, ο ίδιος είπε ότι «προσωπική μου άποψη είναι ότι σημασία έχει να δοθεί κατευθείαν στην λιανική, στον πολίτη. Να γνωρίζει ότι το κόστος είναι αυτό, ότι τόσο χρεώνεται ... υπάρχουν πολλοί ενδιάμεσοι μέχρι να φτάσει στον πολίτη».

Ά. Πορτοσάλτε: «Άσκηση έχετε κάνει κ. Μανιάτη; Τώρα μιλάμε εντελώς θεωρία και είναι για να λέμε ο καθένας χωρίς να ξέρουμε. Πόσο θα είναι ο λογαριασμός αν μπει το πλαφόν στην χονδρική τιμή; Αν μπει πλαφόν στην χονδρική τόσο, αν μπει στη λιανική τόσο».

Κ. Μανιάτης: «Το ερώτημα απαντιέται πολύ απλά με τον εξής τρόπο, βλέποντας ότι τα σταθερά τιμολόγια έχουν πολύ ελάχιστες εντολές διακοπών, σε σχέση με τα τιμολόγια που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής ... είναι τέσσερις και πέντε φορές επάνω ... Από 1η Απριλίου μέχρι 26 Απριλίου οι εντολές διακοπής ήταν 26.500 και είχε εκτελεστεί το 25% (σ.τ.σ. δηλαδή πάνω από 7.500). Από την αρχή του έτους έχουν υπερδιπλασιαστεί. Κάθε μήνα αυξάνονται ... Όταν κάποιος είχε προγραμματίσει και πλήρωνε 400-500 ευρώ και τώρα πληρώνει 1.400-1.500 ευρώ, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί».

Ά. Πορτοσάλτε: «Κόβετε και ρεύμα των διακανονισμών; Οι περισσότεροι βλέποντας αυτό το αδιέξοδο προσπαθούν να κάνουν διακανονισμό. Η ΔΕΗ κόβει ρεύμα ανθρώπων που έχουν διακανονίσει τον λογαριασμό τους;».

Κ. Μανιάτης: «Δόση τη δόση, συσσωρεύονται χρέη. Θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί η κοινωνία μας».

Ά. Πορτοσάλτε: «Το 2017 έγιναν 233.092 διακοπές ρεύματος. Ήταν αθώοι άνθρωποι; Ποιες ήταν αυτές οι περιπτώσεις;».

Κ. Μανιάτης: «Ήταν διαφορετικά τα χαρακτηριστικά. Άλλο το 2017, άλλο το 2022. Και οι πολιτικές που το 2017 δεν σεβόντουσαν τον πολίτη τιμωρήθηκαν. Σήμερα πρέπει όλοι μαζί να σκεφτούμε αυτόν τον πολίτη που έχει περάσει τα τελευταία 15 χρόνια πολύ δύσκολα και είναι αξιοπρεπής».

Ά. Πορτοσάλτε: «Ποια μνημόνια; Τι δουλειά έχει ο λογαριασμός με τα μνημόνια; Το 2018 έγιναν 220.314 διακοπές. Τι περιπτώσεις είναι αυτές; Το 2021 έγιναν 168.471».

Κ. Μανιάτης: «Αυτά που λένε τα νούμερα, μπορείς πολλές φορές να τα "φτιάξεις". Σημασία έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Βλέποντας πώς ξεκινήσαμε από την αρχή του έτους».

Ά. Πορτοσάλτε: «Μαγειρεύει η ΔΕΗ τα νούμερα των διακοπών;».

Κ. Μανιάτης: «Η ΔΕΗ είναι πάροχος ... ξέρει αν ήταν αυτοί του 2017 "μπαταχτσήδες", το τι ποσά όφειλαν, τα πάντα. Το 2022 όμως, να μας πουν τι ποσά είναι, πόσο είναι η αυξητική τάση. Για να προλάβεις κάτι, πρέπει να το προλάβεις στην αρχή. Σε αυτό αναφερόμαστε εμείς. Βλέποντας την οργή του κόσμου, τις εντολές που μας έχουν δώσει, προσπαθούμε να πούμε στην Πολιτεία ότι πρέπει να σκεφτεί αυτούς τους πολίτες».

Ά. Πορτοσάλτε: «Να μην λέμε λόγια του αέρα με συνδικαλιστική κάλυψη κ. Μανιάτη».

Κ. Μανιάτης: Στις εντολές διακοπής ρεύματος «έχουμε αυξητική τάση».

Ά. Πορτοσάλτε: «Μα ποια είναι η αυξητική τάση, να μας πει αριθμό. Είναι λόγια του αέρα αυτά».

(Άμέσως μετά, σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου αν ο ίδιος έχει τα στοιχεία πενταμήνου, ο κ. Πορτοσάλτε είπε: «προφανώς δεν βγήκαν ακόμη»).

Κ. Μανιάτης: «Να μας απαντήσουν επίσημα, η ΡΑΕ, εγώ δίνω ένα στοιχείο, ας βγει κάποιος να με διαψεύσει».

Ά. Πορτοσάλτε: «Κάνετε συνδικαλισμό, αντιπολίτευση στην εταιρεία σας;».

Κ. Μανιάτης: «Εγώ έχω την ενημέρωση βλέποντας τις εντολές των διακοπών».

Ά. Πορτοσάλτε: «Γιατί δεν το λέει τότε αφού το ξέρει; Αυτό που ξέρει δεν το λέει, λέει "αέρα-πατέρα"».

 

https://www.avgi.gr/koinonia/414087_se-paroxysmo-sto-stoyntio-gia-na-min-akoystei-oti-ayxithikan-oi-diakopes-reymatos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου