Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Λιγνιτικά ΑΔΙ Στήριξη των μονάδων για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος

 
Δεν είναι μόνον ο πρόεδρος και και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης που θεωρεί απαραίτητα τα “λιγνιτικά ΑΔΙ”, δηλαδή ένα μηχανισμό που θα αποζημιώνει στη χονδρική αγορά όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την  ισχύ που παρέχουν στο σύστημα. Τα δικά τους εθνικά σχέδια  για τη διαμόρφωση
Μηχανισμών Επάρκειας Ισχύος καταθέτουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, η μία χώρα μετά την άλλη, καθώς συνειδητοποιούν - όπως αναγνωρίζει πλέον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ότι χωρίς την ενίσχυση της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε η επάρκεια ηλεκτρισμού αλλά ούτε και η διείσδυση των ΑΠΕ.
Ο αντιπρόεδρος της Πολωνικής Ένωσης Ηλεκτρισμού (PKEE) κ. Filip Grzegorczyk σε συνέντευξη του  στο EURACTIV-Ισπανίας, χαρακτήρισε απόλυτα απαραίτητους τους μηχανισμούς επάρκειας ισχύος. Μάλιστα, όπως δήλωσε, η Πολωνία, όπου η κατανάλωση ηλεκτρισμού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 25% μέσα στα  επόμενα χρόνια, έχει ήδη κοινοποιήσει το σχέδιο της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να ενδιαφέρεται πολύ για το κλίμα και όχι αρκετά για την ασφάλεια του εφοδιασμού και αυτό είναι μειονέκτημα», είπε  ο κ.  Grzegorczyk. Χαρακτήρισε ως πραγματικό πρόβλημα τον μηχανισμό αύξησης της τιμής του CO2 (EPS 550), και τόνισε ότι εάν δεν ισχύσει για τη γερμανική αγορά δεν θα πρέπει να ισχύσει ούτε  για την αγορά της Πολωνίας.
Ερωτώμενος εάν οι ΑΠΕ είναι η λύση για τη διασφάλιση επάρκειας ανέφερε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και  ειδικά τα αιολικά χρειάζονται αξιόπιστες εφεδρικές και συμβατικές πηγέςι: «Είναι ένα είδος παράδοξου, πρέπει να αναπτύξουμε συμβατικές πηγές ενέργειας για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις ΑΠΕ”
Σχετικά το κόστος του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που προτείνει το πολωνικό σχέδιο ο κ. Filip Grzegorczyk δήλωσε ότι δεν υπολογίζει σε πολύ υψηλά κόστη, υπογραμμίζοντας πάντως ότι όταν μιλάμε για ένα κόστος, πρέπει πάντα να αναρωτιόμαστε, ποια θα είναι η εναλλακτική λύση του προβλήματος. Το κόστος ενός black out θα είναι πολύ υψηλότερο από την πρόσθετη δαπάνη  για τη λειτουργία των αγορών ισχύος, τόνισε, προσθέτοντας οτι για τον λόγο αυτό, η Πολωνία θεωρεί ότι ο νέος κανονισμός θα είναι ευπρόσδεκτος. “Αν θέλετε να είστε ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσετε για αυτό.» δήλωσε.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εμπόδια στην  ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των Μηχανισμών Επάρκειας Ισχύος υπογράμμισε την απόλυτη διαφωνία του.. “Έχουμε ήδη ορισμένα παραδείγματα μηχανισμών επάρκειας ισχύος στην Ευρώπη και, για να είμαστε ειλικρινείς, από ορισμένες χώρες δεν κοινοποιήθηκαν κάν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα όσα κάναμε στην Πολωνία, όσον αφορά τις αγορές ισχύος, ανταποκρίνονταν στις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. Όλα είναι διαφανή και σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αν κοιτάξουμε την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ως συνδυασμό περισσότερων από είκοσι εγχώριων αγορών που συνεργάζονται καλά, είναι απολύτως εντάξει όσον αφορά τους κανόνες της ΕΕ». είπε.
Ας σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής στην Πολωνία γίνεται με ανθρακικές μονάδες.
Σε αντίθεση με την Πολωνία πάντως, η οποία έχει σπεύσει να καταθέσει το εθνικό της σχέδιο στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά. Το σχέδιο δεν έχει κάν καταρτιστεί, ενώ υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία μέχρι την έγκρισή του από τα όργανα της Κομισιόν, μπορεί να χρειαστεί ως και δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου