Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Η ΔΕΗ αμφισβητεί το φόρο για το 51% του ΑΔΜΗΕ - Ποιο λόγο επικαλείται η εταιρεία ζητώντας ακύρωση της υποχρέωσης να πληρώσει 137 εκ. ευρώ

Χρήστος Στεφάνου
 
Η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ επικρίθηκε σφόδρα καθώς οδήγησε τη ΔΕΗ στην παραχώρηση του 100% των μετοχών του διαχειριστή του συστήματος, χωρίς ωστόσο η ίδια να αποζημιωθεί παρά μόνο για το 49% που πουλήθηκε στο Δημόσιο και την κινεζική State Grid. Αντίθετα για το 51% που αποσχίστηκε με εισφορά των μετοχών που κατείχε η ΔΕΗ στους μετόχους της, η
εταιρεία δεν έλαβε κανένα ποσό. Αυτό, ότι δηλαδή η εταιρεία διένειμε δωρεάν μετοχές στους μετόχους της, είναι και το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η εταιρεία προκειμένου να ζητήσει να ακυρωθεί ο φόρος που της επιβλήθηκε και ο οποίος αναλογεί στο 100% της αξίας του διαχειριστή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της ΔΕΗ κάνει λόγο για “φουσκωμένο” φόρο, που επιβλήθηκε για τη διανομή δωρεάν μετοχών στην επιχείρηση με αφορμή την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Η εταιρεία στην κατεύθυνση αυτή θα ζητήσει να ακυρωθεί ο υπερβάλλων σχετικός φόρος που φτάνει τα 137 εκ. ευρώ και ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί φέτος (μετά την αναβολή που είχε εξασφαλιστεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας, το 2017).
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ εισέπραξε 320 εκ. ευρώ από τη State Grid και 330 εκ. ευρώ και 295,6 εκ. ευρώ από το Δημόσιο ενώ ακόμη 93 εκ. ευρώ εισπράχθηκαν ως επιστροφή κεφαλαίου. Ο φόρος όμως που επιβλήθηκε αφορούσε στην αξία 100% του ΑΔΜΗΕ, ενώ κατόπιν συμφωνίας, υπήρξε πρόβλεψη η πληρωμή να γίνει το 2018. Δηλαδή η ΔΕΗ καλείται φέτος να καταβάλει φόρο ύψους ~350 εκ. ευρώ εκ των οποίων η εταιρεία αμφισβητεί τα 137 εκ. ευρώ που αναλογούν περίπου στο 40% του συνολικού φόρου.
Το αίτημα για ακύρωση του φόρου, πάντως, αποτελεί και μια έμμεση παραδοχή ότι η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, όπως έγινε, τελικά λειτούργησε σε βάρος της ΔΕΗ, αφού στέρησε ένα σημαντικό πάγιο και μια σταθερά κερδοφόρα θυγατρική, χωρίς η εταιρεία να αποζημιωθεί για το σύνολο της αξίας της πρώην θυγατρικής της. 
Σημειώνεται τέλος ότι το αίτημα για ακύρωση του φόρου από τη συναλλαγή του ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα ρυθμιστικά αιτήματα της εταιρείας, όπως η εξασφάλιση ΑΔΙ για τις μονάδες λιγνίτη, η πλήρης εξόφληση των ΥΚΩ, η κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή αλλά και των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου