Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Το ρεύμα Βουλγαρίας και Ιταλίας επιδοτούν οι δημοπρασίες ρεύματος.


19s1traders
 
Με οδηγό τις υψηλές τιμές ρεύματος στις γειτονικές αγορές τις οποίες μπορούν να χτυπήσουν οι traders εξάγοντας σε φθηνότερες τιμές, η χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και έκλεισε στα 48,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τιμή εκκίνησης τα 36,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη για τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία, αφού έχει διαπιστωθεί ότι ο παράγοντας που διαμορφώνει τις τιμές δεν είναι ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά αλλά η τάση των τιμών ρεύματος στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως στη γειτονική Βουλγαρία και την Ιταλία, με την οποία η χώρα διαθέτει διασυνδέσεις.
Την κούρσα σε κάθε δημοπρασία οδηγούν οι traders, αφού δεν τους ενδιαφέρει να χτίσουν χαρτοφυλάκιο πελατών στην εγχώρια αγορά αλλά να αποκομίσουν εύκολα κέρδη, τα οποία διασφαλίζονται και με μια υψηλή τιμή δημοπρασίας όταν στις γειτονικές χώρες οι τιμές του ρεύματος είναι υψηλές.
Στην παρούσα συγκυρία οι υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση της τιμής των CO2, έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική άνοδος στις τιμές μελλοντικών συμβολαίων ρεύματος, τόσο στη Γερμανία που δίνει και τον τόνο της ευρωπαϊκής αγοράς όσο και στις περιφερειακές αγορές που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα, δηλαδή την Ουγγαρία που διαμορφώνει κατά βάση τις τιμές στις βαλκανικές χώρες με τις οποίες το ελληνικό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο, αλλά και την Ιταλία που αποτελεί βασική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές ρεύματος λόγω της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ο παράγοντας CO2 επηρεάζει ήδη τις τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος, με αποτέλεσμα η οριακή τιμή συστήματος στην οποία αγοράζουν οι προμηθευτές να διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες άνω των 60 ευρώ η μεγαβατώρα και σε κάποιες ώρες να φθάνει τα 65 και τα 68 ευρώ η μεγαβατώρα.
Και ενώ εάν το προϊόν των ΝΟΜΕ διοχετευόταν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά οι δημοπρασίες θα λειτουργούσαν υπέρ των καταναλωτών της χώρας αφού μια χαμηλή τιμή θα έδινε τη δυνατότητα στους ιδιώτες προμηθευτές να διαμορφώσουν ελκυστικά τιμολόγια, καταλήγει να λειτουργεί υπέρ των traders και να επιδοτεί ουσιαστικά το ρεύμα των καταναλωτών στη Βουλγαρία και στην Ιταλία. Η ΔΕΗ υπολογίζει το κόστος από τις δημοπρασίες ρεύματος για το 2017 στα 400 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να είχε περάσει στην κατανάλωση, κάτι που δεν έγινε αφού μεγάλα ποσοστά από το προϊόν των δημοπρασιών διοχετεύθηκε στο εξωτερικό. Αν και οι υψηλές τιμές των δημοπρασιών περιορίζουν το συνολικό κόστος της ΔΕΗ σε σχέση με τις απώλειες που θα είχε στην τιμή εκκίνησης, το όφελος αυτό είναι κατά βάση φαινομενικό. Αυτό γιατί οι υψηλές τιμές δεν ενισχύουν τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα το μερίδιο της ΔΕΗ να μην μειώνεται με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, να προκύπτει απόκλιση από τους ενδιάμεσους δεσμευτικούς στόχους και εξαιτίας αυτού να υποχρεώνεται, τελικά, να διαθέσει επιπλέον ποσότητες στην επόμενη δημοπρασία.
Η αναποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ και η αξιοποίησή τους από τους traders για εύκολα κέρδη αποτελούν κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στην αγορά αλλά και της ΡΑΕ. Είναι γνωστό ότι η αρμόδια Αρχή επιδίωξε να βάλει «πλαφόν» στις εξαγωγές προϊόντων ΝΟΜΕ προκειμένου να ανακόψει το φαινόμενο και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά, μέτρο που απέρριψαν ωστόσο οι θεσμοί λόγω του ότι αντιβαίνει των ευρωπαϊκών κανονισμών.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου