Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Σε τιμές πολύ υψηλού ρεκόρ έκλεισε η σημερινή δημοπρασία NOME – Έφτασε στα 48,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Θοδωρής Παναγούλης
 
Στην τιμή ρεκόρ 48,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έκλεισε η τιμή της σημερινής δημοπρασίας NOME, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες εκτιμήσεις αλλά και τους φόβους της αγοράς.
Πρόκειται για τιμή μεγαλύτερη περίπου κατά 3,5 ευρώ από το προηγούμενο ρεκόρ. Η προηγούμενη μέχρι σήμερα υψηλότερη τιμή είχε σημειωθεί στο τέλος του 2017 στα 45,2
ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η προηγούμενη δημοπρασία είχε κλείσει στα 42,05 ευρώ/MWh, ενώ από τη σημερινή δημοπρασία η τιμή εκκίνησης ανέβηκε με απόφαση της ΡΑΕ και καθορίστηκε στα 36,34 ευρώ/MWh, έναντι της τιμής των 32,05 ευρώ/MWh που ίσχυε πριν.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
«Κούρσα» κάνουν οι τιμές που προσφέρουν οι συμμετέχοντες στη σημερινή δημοπρασία NOME, την τρίτη της χρονιάς.
Ήδη η τιμή βρίσκεται πάνω από τα 48 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημειώνοντας ήδη πολύ μεγάλο ρεκόρ.
Παρά το γεγονός ότι οι προς δημοπράτηση ποσότητες σήμερα είναι σημαντικές (400 MWh/h), εντούτοις επιβεβαιώνονται πλήρως οι προβλέψεις και εκτιμήσεις των ανθρώπων του χώρου που «έβλεπαν», έστω και ως ακραίο σενάριο, τις τιμές να γράφουν ακόμα και 5 μπροστά.
«Ακόμα και τα “τρελά” νούμερα που έφτασαν τα NOME στο τέλος του 2017, όταν η τιμή είχε εκτοξευθεί στα 45,2 ευρώ, υπό τις νέες συνθήκες δεν φαίνονται “τρελά”, και σε λίγο θα τα αναζητάμε» σχολίαζε χαρακτηριστικά παράγοντας του χώρου μιλώντας στο energypress.
Στην αφετηρία της νέας, δύσκολης για τις εταιρείες, φάσης, βρίσκεται η κούρσα που κάνει η χονδρική τιμή του ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που έχει μόνον εν μέρει αντικατοπτριστεί, προς ώρας, στην ελληνική αγορά.
Oι τιμές των ρύπων CO2 έχουν πάρει την ανηφόρα και οι προβλέψεις μιλούν για μεγαλύτερη άνοδο, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου – φυσικού αερίου διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Αυτό έχει ως επακόλουθο να καταγράφεται πολύ ισχυρή άνοδος στις τιμές μελλοντικών συμβολαίων ρεύματος, τόσο στη Γερμανία που «καθοδηγεί» τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όσο και στις περιφερειακές αγορές που επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας, δηλαδή στην Ουγγαρία (από την οποία διαμορφώνονται οι τιμές στις Βαλκανικές χώρες με τις οποίες έχουμε διασυνδέσεις) και στην Ιταλία που αποτελεί μια από τις βασικές αγορές με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένο το ηλεκτρικό μας σύστημα.
Με δεδομένη την ανατιμητική διάσταση των κρίσιμων ξένων αγορών, στο εσωτερικό υπάρχουν επίσης όλα τα στοιχεία που ευνοούν τις επιθετικές προσφορές στην σημερινή δημοπρασία.
Πρώτα απ΄όλα υπάρχει κίνητρο για αγορά ρεύματος και εξαγωγή του σε υψηλές τιμές στο εξωτερικό.
Επιπλέον, με δεδομένη την αβεβαιότητα για το ύψος των ποσοτήτων που θα δημοπρατούνται μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι παίχτες επιχειρούν από τώρα να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες τους.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου