Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω βιοαερίου στους Γόννους Λάρισας

vioaerio-tempon-egkainia 

Μέρος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας από τη Βιοαέριο Τεμπών θα καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της εγκατάστασης και, επιπλέον, το στερεό και υγρό υπόλειμμα από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης θα διατίθεται ως οργανικό λίπασμα στα αγροκτήματα της γύρω περιοχής.

Μια ακόμη πολύ σημαντική επενδυτική δραστηριότητα χρηματοδοτεί η Τράπεζα Πειραιώς, αυτήν τη φορά στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω βιοαερίου. Ο λόγος για τη Μονάδα Παραγωγής Βιοαερίου και Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Βιοαέριο Τεμπών», που εδρεύει στους Γόννους του Δήμου Τεμπών, στον Νομό Λάρισας. Προ ημερών, στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της μονάδας, έδωσαν το «παρών» σημαντικοί καλεσμένοι από τον πολιτικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
Το εταιρικό της σχήμα αποτελούν οι Γιάννης Καντώνιας, Γιώργος Νικολάου και Δημήτρης Αγορογιάννης, ενώ μέρος της επένδυσης χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η δυναμικότητα της μονάδας

Στην εν λόγω μονάδα, το βιοαέριο θα μετατρέπεται μέσω γεννήτριας εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται απευθείας στο Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και μέρος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας θα καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της μονάδας. Επιπλέον, το στερεό και υγρό υπόλειμμα από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης θα διατίθεται ως οργανικό λίπασμα στα αγροκτήματα της γύρω περιοχής.
Η «Βιοαέριο Τεμπών» παράγει ηλεκτρική ενέργεια 500 kw από ζωικά απόβλητα, απόβλητα τυροκομείου και κατσίγαρο ελιάς. Η ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας της ανέρχεται σε 31.000.000 κιλά, αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα των αποβλήτων που μολύνουν το περιβάλλον. Στόχος της είναι η υλοποίηση άλλων 3 προτύπων μονάδων στον Νομό Λάρισας, την επόμενη διετία.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η τράπεζα της οποίας ηγείται χρηματοδοτεί με ιδιαίτερη ευχαρίστηση νέες επενδύσεις, όταν πίσω από αυτές βρίσκονται επενδυτικοί φορείς με τη δυναμική της οικογένειας Καντώνια, που έχουν δραστηριοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Εκ μέρους της «Βιοαέριο Τεμπών» ο Γιάννης Καντώνιας ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους στην τελετή των εγκαινίων, ενώ η Ελένη Μπαϊράμη, εκ μέρους της Eco Hellas, θυγατρική της Eco Germany, που κατασκεύασε το έργο, αναφέρθηκε στα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

 www.ypaithros.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου