Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά επιδιώκουν οι Κινέζοι – Τα σχέδιά τους για Ελλάδα και Πορτογαλία

Μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά επιδιώκουν οι Κινέζοι – Τα σχέδιά τους για Ελλάδα και Πορτογαλία
Σύμφωνα με το Euractiv, η είσοδος των κινεζικών εταιριών στον τομέα της ενέργειας στην Πορτογαλία, μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές όσον αφορά στις επενδύσεις από τρίτες χώρες στην ΕΕ
Το ενδιαφέρον των κινεζικών εταιριών για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας είναι συνεχές και αυξανόμενο.
Η συμμετοχή της China Energy, σε συνεργασία με τον όμιλο
Κοπελούζου στον ελληνικό διαγωνισμό για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι ένα από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα του κινεζικού ενδιαφέροντος, το οποίο στην Ελλάδα άλλωστε έχει λάβει σάρκα και οστά με τη συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ.
Εξίσου ισχυρό είναι το κινεζικό ενδιαφέρον και για την πορτογαλική αγορά ηλεκτρισμού, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες η κινεζική China Three Gorges (CTG) επιδιώκει να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στην πορτογαλική ΔΕΗ, EDP, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 21,35% ήδη από το 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι αυξάνουν το μερίδιό τους στην EDP, αλλά και στη θυγατρική της που δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ, EDPR.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η EDPR κέρδισε το μεγαλύτερο πακέτο φωτοβολταϊκών στον πρόσφατο διαγωνισμό για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ που έγινε στη χώρα μας. 

Υποβολή προσφορών με στόχο το πλειοψηφικό ποσοστό

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Euractiv, η κινεζική China Three Gorges (CTG), που το 2012 εξαγόρασε το 21,35% της πορτογαλικής EDP έναντι τιμήματος 2,7 δισ. ευρώ, σήμερα διεκδικεί πλειοψηφικό μερίδιο.
Κατά το δημοσίευμα, η CTG έχει καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά μετοχών της EDPR, θυγατρική της EDP για τις ΑΠΕ.
Aν η γίνει δεκτή η προσφορά των Κινέζων για τη μητρική εταιρία, τότε η CTG θα ελέγχει και τους δύο οργανισμούς.
Ας σημειωθεί ότι κινεζική εταιρία κατέχει και το 25% του Διαχειριστή Ηλεκτρισμού και Αερίου της Πορτογαλίας, της Redes Energéticas Nacionais (REN).
Όπως εκτιμά το Euractiv, η είσοδος των κινεζικών εταιριών στην ενεργειακή αγορά της Πορτογαλίας, μπορεί να φέρει την ανατροπή του παιχνιδιού όσον αφορά στις επενδύσεις από τρίτες χώρες στην ΕΕ.
Μάλιστα επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για την πρώτη εξαγορά του 21,35% της EDP από την CTG και ως εκ τούτου δεν είχε προλάβει να την αξιολογήσει.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η ιδιωτικοποίηση της EDP, όπως και του αντίστοιχου πορτογαλικού ΑΔΜΗΕ επιβλήθηκαν στην Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, ως ένας από τους όρους που συνόδευαν το πρόγραμμα στήριξης της χώρας των 78 δισ. ευρώ.
Η ομοιότητα με την ελληνική περίπτωση είναι προφανής.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου