Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ρόδος: Σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα τέλη του μήνα

 
Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να λειτουργήσει η πρώτη μηχανή στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Η αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας, οφείλεται σε τεχνικής φύσεως προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παρατεταμένη περίοδο που βρίσκονταν σε «αχρηστία» οι ολοκαίνουριες και σύγχρονες
μηχανές. Στόχος είναι ανά δύο εβδομάδες να τίθεται σε λειτουργία μία μηχανή ώστε μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου τουλάχιστον, να λειτουργεί κανονικά το νέο εργοστάσιο.
Το ζήτημα της καθυστέρησης της λειτουργίας του νέου εργοστασίου είχε αναδείξει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας και η Διοίκηση της ΔΕΗ με απάντησή της είχε τοποθετήσει τη δοκιμαστική έναρξη του εργοστασίου στο τέλος Ιουνίου ή το αργότερο εντός του Ιουλίου. «Η πρώτη μηχανή θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες μέρες! Υπήρξαν κάποια προβλήματα που είχαν να κάνουν με το μεγάλο διάστημα που παρέμεναν αχρησιμοποίητες οι μηχανές, τα οποία πλέον έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο προϊστάμενος παραγωγής της ΔΕΗ στη Ρόδο κ. Σπύρος Πλατής
Σημειώνεται ότι το νέο εργοστάσιο διαθέτει συνολικά επτά μηχανές.
Πρόκειται για τετράχρονες μηχανές ντίζελ. Η ισχύς της καθεμίας ανέρχεται σε 16,5 MW, ενώ θα χρησιμοποιείται το μαζούτ ως καύσιμο. Ήδη έχει γίνει η προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων μαζούτ και πετρελαίου. Η συνολική ισχύς των μηχανών θα ανέρχεται στα 115 MW περίπου. Ο ΑΗΣ Σορωνής, παράγει 230 ΜW ηλεκτρικής ισχύος. Τα 100 MW καλύπτονται από μηχανές μηχανές ντίζελ. Τα υπόλοιπα MW καλύπτονται με αεριοστροβιλικές μονάδες και με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη τα οποία καίνε ως καύσιμο ντίζελ που έχει μεγαλύτερο κόστος, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το μαζούτ. Οι νέες μηχανές είναι υπερσύγχρονες και τηρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους χωρίς να τίθεται θέμα ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Το νέο εργοστάσιο θα λειτουργεί παράλληλα με τον ΑΗΣ. Θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στο δίκτυο. Θα είναι δε οικονομικότερη η λειτουργία του αφού πλέον το μαζούτ είναι πολύ φθηνότερο σε σχέση με το ντίζελ που θα έκαιγαν οι αεριοστρόβιλοι στο υπάρχον εργοστάσιο. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ το νέο εργοστάσιο δίνει λύση στο πρόβλημα της επάρκειας ρεύματος για τα υπόλοιπα 20 χρόνια τουλάχιστον!
Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί αντισταθμιστικά έργα ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ (ηλεκτροδοτήσεις, γήπεδα, έργα αποχέτευσης κλπ) για τα οποία η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμβάσεις με το δήμο της Ρόδου. Ήδη έχουν προκηρυχτεί και έχουν ξεκινήσει κάποια από αυτά.
Στην τελική ευθεία και ο Υποσταθμός Αγίου Νικολάου
Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται και ο υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή Αγίου Νικολάου.
Οι εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2018 ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές στα λειτουργικά συστήματα. Σύμφωνα πάντως με επίσημες δηλώσεις στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ και της δημοτικής αρχής, ο υποσταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019. Φαίνεται να εκκρεμεί ακόμη η μεταφορά των δικτύων υψηλής και μέσης τάσης από τον υποσταθμό στο Ροδίνι στον νέο υποσταθμό και η υπογειοποίηση των καλωδίων.
(δημοκρατική)
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου