Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Σήμερα στο ΔΣ της ΔΕΗ το business plan της McKinsey - Οι κρίσιμες παράμετροι της αναδιάρθρωσης - Ορόσημο για την πώληση των λιγνιτών η 7η Οκτωβρίου



Μέσα σε διάστημα 90 ημερών από την 7η Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών εταιρειών Μελίτης και Μεγαλόπολης, όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο των όρων της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού που γνωστοποιήθηκαν προς τους συμμετέχοντες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών και ημέρα ορόσημο για τον διαγωνισμό της ΔΕΗ θα είναι η 7η Οκτωβρίου, η οποία θα σηματοδοτήσει και το πρώτο μεγάλο βήμα για την μετάβαση της επιχείρησης στην επόμενη ημέρα της αγοράς.


Το δεύτερο και βασικότερο βήμα, ωστόσο θα προέλθει από τη συνολική αναδιάρθρωση της επιχείρησης, στη βάση του νέου στρατηγικού πλάνου που εκπονείται σε συνεργασία με τη McKinsey, δηλαδή το σύμβουλο που προσέλαβε η ΔΕΗ, πέρυσι. Αν και κάποια πρώτα drafts της πρότασης του συμβούλου είχαν διαρρεύσει στις αρχές του έτους, προκαλώντας μάλιστα και σημαντικές αντιδράσεις, λόγω του περιεχομένου των προτάσεων του συμβούλου, εντούτοις το έργο της McKinsey πήρε εξάμηνη παράταση και ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης, θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο του στρατηγικού πλάνου, όπως αυτό έχει πλέον προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της επιχείρησης, καθώς υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η αναχρηματοδότηση του μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου με τις ελληνικές τράπεζες, που διαφοροποίησαν σημαντικά τις παραδοχές των πρώτων προσχεδίων της μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση η βασική δομή του του προσχεδίου του στρατηγικού πλάνου, που περιλάμβανε συγκεκριμένους άξονες όπως η στροφή σε νέες δραστηριότητες που θα υποκαταστήσουν τους χαμένους τζίρους από την πώληση των λιγνιτών και την προμήθεια, η βελτίωση της αποδοτικότητας στους επιμέρους τομείς δραστηριοτήτων, η ενίσχυση των εσόδων από τα τιμολόγια, αλλά και οι δράσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού κλπ αναμένεται να έχουν κυρίαρχη θέση στην τελική μορφή του στρατηγικού πλάνου.

Ωστόσο θα υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές με βάση τα νέα δεδομένα, όπως για παράδειγμα:
Σε σχέση με την αρχική πρόταση για αύξηση στα τιμολόγια, η κατηγορηματική θέση του εποπτεύοντος υπουργείου ενέργειας που απορρίπτει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, περιορίζει τις όποιες δυνατότητες παρέμβασης στο θέμα της έκπτωσης συνέπειας 15%, για την οποία τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Σε σχέση με τις επισημάνσεις που είχαν γίνει από το σύμβουλο για τη βιωσιμότητα του χρέους, τα δεδομένα έχουν πλέον σχηματοποιηθεί μετά τη γνωστοποίηση των όρων αναχρηματοδότησης του δανεισμού (προπληρωμένες ύψους 200 εκ. ευρώ την επόμενη τετραετία) και του επιτοκίου (5,8%). 

Επίσης έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με συγκεκριμένα κόστη της ΔΕΗ όπως η χρέωση προμηθευτή που φέτος και το 2019 μειώνεται για να καταργηθεί το 2020. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει διαφοροποίηση γύρω από τα δεδομένα που είχαν οδηγήσει το σύμβουλο να μιλήσει για ζήτημα μη βιώσιμου δανεισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι η κατάσταση στον ισολογισμό είναι ρόδινη.

Μια ακόμη αλλαγή δεδομένων που έχει συντελεστεί αφορά στις εισηγήσεις περί μείωσης προσωπικού και εθελούσιας, όπου θυμίζουμε ότι η αποεπένδυση αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εργαζομένων στην επιχείρηση. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ηλικιακός μέσος όρος της ΔΕΗ είναι ήδη υψηλός, καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν ανάγκες ανανέωσης, που πιθανόν να επισημαίνονται στο νέο στρατηγικό πλάνο.

Εκείνο που δεν έχει αλλάξει και παραμένει ζητούμενο για τη ΔΕΗ είναι η στροφή σε νέες δραστηριότητες και τα νέα ανοίγματα που είναι αναγκαίο να γίνουν πχ στις ΑΠΕ ή το φυσικό αέριο, προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να υποκαταστήσει τις απώλειες τζίρου που θα έρθουν ως απόρροια της αναγκαστικής μείωσης μεριδίου που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Και βέβαια η ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις βελτίωσης της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιμέρους δραστηριοτήτων της παραγωγής, των ορυχείων, της εμπορίας και των δικτύων, αναμένεται επίσης να επισήμαινεται από το σύβουλο όπως είχε συμβεί και στο προσχέδιο που είχε διαρρεύσει στις αρχές του έτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου