Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Κορυφώνονται οι διεργασίες, ανακοινώνονται deals, λίγο πριν λήξει η προθεσμία για συμπράξεις στο διαγωνισμό των λιγνιτών

Η προθεσμία που έχει τεθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη σύναψη συμμαχιών μεταξύ των σχημάτων που διεκδικούν τους λιγνίτες της ΔΕΗ είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι την επόμενη Τρίτη. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις των ενδιαφερομένων έχουν κορυφωθεί και δεν αποκλείεται να έχουμε και
ανακοινώσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεργασίες συντελούνται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά σε έναν από τους δύο ξένους παίκτες (Τσέχικη εταιρεία) που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και ο οποίος έχει δείξει σημαντική κινητικότητα και ενδιαφέρον για τους λιγνίτες. Ο συγκεκριμένος παίκτης έχει ήδη καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον του για το διαγωνισμό και την ελληνική αγορά και θεωρείται από τους ενεργότερους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη ξένη εταιρεία έχει συζητήσει με όλους τους συμμετέχοντες και φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμμαχίας με μεγάλο ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο.
Το δεύτερο μέτωπο διεργασιών αφορά σε βιομηχανική εταιρεία που συμμετέχει στο διαγωνισμό και η οποία επίσης συζητά τη συμμετοχή της ή τη συνεργασία της, είτε με τον παραπάνω «συνασπισμό» είτε με το σχήμα Κοπελούζου – China Energy .
Θυμίζουμε ότι η ενεργοβόρος βιομηχανία κουβαλάει μαζί της το πλεονέκτημα της αντιστάθμισης των ρύπων, που μειώνει το κόστος και καθιστά πιο ανταγωνιστική τη λειτουργία των εργοστασίων, έστω και εάν οι τελευταίοι υπολογισμοί ουσιαστικά δείχνουν ότι μόνο η αντιστάθμιση δεν αρκεί και χρειάζεται και άλλη ρύθμιση (ΑΔΙ) προκειμένου τα τρία υπό πώληση εργοστάσια να καταστούν ανταγωνιστικά.
Με βάση την εικόνα που σχηματίζεται από τις εν εξελίξει διεργασίες, φαίνεται ότι τελικά στο διαγωνισμό της ΔΕΗ θα αναμετρηθούν δύο σχήματα, το πρώτο θα είναι η γνωστή συμμαχία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy και το δεύτερο θα απαρτίζεται από μία ξένη εταιρεία με έλληνα σύμμαχο.
Μπαλαντέρ στα δύο σχήματα μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει ο βιομηχανικός όμιλος που συζητά και με τους δύο άλλους σχηματισμούς χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει κατασταλάξει στην απόφασή του.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο των διεργασιών, είναι ότι κατά τα φαινόμενα και οι δύο διεκδικητές θα συμμετάσχουν στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών έχοντας ενδιαφέρον και για τις δύο εταιρείες, τόσο του βορά (Μελίτη) όσο και του νότου (Μεγαλόπολη).
Να σημειωθεί τέλος ότι όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, λόγω και του αποκλεισμού των μονάδων από τους εργαζόμενους, ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για την αποδοτικότητα, τα μεγέθη και τα ακριβή νούμερα των εργοστασίων που πωλούνται. Παρότι το data room έχει ανοίξει και οι ενδιαφερόμενοι το έχουν επισκεφθεί, εντούτοις η εικόνα που εκπέμπεται είναι ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική ενημέρωση και θα ζητηθούν επιπλέον στοιχεία και δεδομένα. Αυτή είναι μία από τις αιρέσεις προκειμένου οι συμμετέχοντες να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους για την υποβολή τη δεσμευτικής προσφοράς στο διαγωνισμό αλλά και το ύψος της.
Οι άλλες γνωστές αιρέσεις αφορούν στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και το μερίδιο του λιγνίτη, το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό που ακούει στο όνομα κόστος δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου