Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Στα Δικαστήρια η διαμάχη ΔΕΔΔΗΕ - Καλογρίτσα με το θερμόμετρο να ανεβαίνει


«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και της εταιρίας Τοξότης Α.Ε., συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα, με τον τελευταίο να ζητά με ασφαλιστικά μέτρα να μην κηρυχθεί έκπτωτος για τεράστιο έργο που είχε αναλάβει στα νότια προάστια, αλλά και να μην επέλθουν οι συνέπειες της έκπτωσης από το έργο.


Πρόκειται για σύμβαση ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ, που κατακυρώθηκε στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. και περιλαμβάνει συντήρηση δικτύου από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και περιλαμβάνει Νέο Κόσμο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Αλιμο, Βούλα και Βουλιαγμένη και αφορά σε περίπου 500.000 καταναλωτές. Η εταιρία του επιχειρηματία υποστηρίζει ότι έχει καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση και ταυτόχρονα πως δέχεται επίθεση από τα ΜΜΕ, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ υποστήριξε στο δικαστήριο ότι «από την ασυνέπεια της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ κινδύνεψε να μείνει χωρίς ρεύμα η μισή Αττική».

Στο βήμα του μάρτυρα από την πλευρά της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ανέβηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αθανάσιος Αναστασίου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η τεχνική εταιρία υπήρξε συνεπής σε αντίθεση με τον ΔΕΔΔΗΕ που δεν τους παρείχε τα απαιτούμενα υλικά. «Η σύμβαση αφορούσε στην ηλεκτροδότηση δικτύων και τη συντήρησή τους. Στις 10 Ιουλίου 2018 είναι η ημερομηνία παράδοσης του έργου.

Τον 35ο μήνα μάς έχουν πληρώσει 13 εκατ. και έχουμε κατασκευάσει τα 9 εκατ. λέει η ΔΕΔΔΗΕ. Εμείς, με τα στοιχεία που έχουμε, λέμε ότι δεν είναι έτσι. Εχω την κατάσταση στην οποία φαίνεται ότι έχει επιδώσει 13.750.000 αλλά είναι εικονικός προϋπολογισμός. Η πραγματική επίδοση είναι 10 εκατ., άρα το ποσοστό που έχουμε ικανοποιήσει είναι 91% και όχι 70%, όπως φαίνεται βάσει του εικονικού προϋπολογισμού. Εχουμε μια διαφορά 400.000 που μεταβάλλει το ποσοστό. Εχουν περιλάβει έργα που ακυρώθηκαν. Υπάρχει έλλειψη υλικών, την οποία δεν αποδέχονται. Τόσους μήνες γιατί δεν μας κήρυξαν έκπτωτους; Μέχρι τον Μάιο γίνονταν εργασίες και 1,5 μήνα πριν καταγγέλλουν τη σύμβαση; Αν δεν ήμασταν συνεπείς, θα μας είχαν διώξει από καιρό. Το φυσικό αντικείμενο δεν είναι ορισμένο. Δεν είναι μια πολυκατοικία που λες “είναι 5 όροφοι!”», ανέφερε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασίου εξήγησε ότι υπήρχε πρόβλημα με την παροχή υλικών από τον ΔΕΔΔΗΕ: «Για παράδειγμα, για τα έργα της COSMOTE υπήρχε ηλεκτροδότηση πολλών καμπίνων του ΟΤΕ με δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ. Απαιτούνταν μετρητές. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε. Οπότε μας ανάγκασε να κάνουμε απευθείας σύνδεση χωρίς μετρητές. Τροφοδοτήσαμε τον πελάτη χωρίς να μετράμε την κατανάλωση. Οταν ήρθαν μετρητές, πήγαμε και τους τοποθετήσαμε χωρίς να αλλάξουμε το κοστολόγιο. Επίσης, συμβατική υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ είναι τον τρίτο μήνα να εξοφλείται το τιμολόγιο.

Στο χρόνο αυτό πλήρωνε το 30% και μετά σε δυο δόσεις τα υπόλοιπα, ας πούμε. Υπήρχε λοιπόν ζήτημα έλλειψης υλικών και πληρωμών. Οι καθυστερήσεις πληρωμών δημιούργησαν προβλήματα σε εμάς. Είχαμε αγωγές και απεργίες από το προσωπικό, επισχέσεις εργασίας από εργαζόμενους, είχαμε προβλήματα με τις ρυθμίσεις του ΙΚΑ. Συνεργαζόμαστε από το 1989 με τη ΔΕΗ και στη συνέχεια με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η επίθεση του ΔΕΔΔΗΕ συνέπεσε με τη γενικότερη επίθεση που δέχεται η εταιρία μας από τα ΜΜΕ». Ακολούθησε βροχή ερωτήσεων από το δικηγόρο του ΔΕΔΔΗΕ προς το μάρτυρα.

Δικηγόρος: Η σύμβαση αφορούσε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής. Είναι όλες οι ηλεκτροδοτήσεις και οι βλάβες. Αν δεν εκτελέσετε τη σύμβαση, δημιουργείται πρόβλημα στο λεκανοπέδιο;

Μάρτυρας: Ναι, δημιουργείται θέμα, αλλά πρέπει να μου χορηγήσετε τα μέσα για να εκτελέσω.

Δ.: Αφού λοιπόν είμαστε τόσο εξαρτημένοι γιατί να τινάξει ο ΔΕΔΔΗΕ τη σύμβαση στη αέρα;

Μ.: Δεν το γνωρίζω. Είναι οργανωμένη επίθεση. Δεν είχατε τα εφόδια να μου δώσετε και κατηγορείτε τον ΤΟΞΟΤΗ Α.Ε.

Δ.: Σε άλλες συμβάσεις είχατε προβλήματα; Υπάρχουν τουλάχιστον 7 ειδικές προσκλήσεις στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου. Για δίκτυα εντός και εκτός Αθηνών, ενώ υπάρχουν εκπτώσεις έργων σε Κόρινθο, Αγρίνιο, Καρδίτσα και Χανιά. Αρα ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε να τινάξει το δίκτυο ηλεκτροδότησης στον αέρα;

Μ.: Οχι. Τον ΤΟΞΟΤΗ αποφάσισε να τινάξει στον αέρα! Εκτέλεσε μια δεκαετία έργα αξίας 160 εκατ. ευρώ.

«Από την αρχή υπήρχαν προβλήματα»

«Καταπέλτης» σε βάρος της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ήταν στην κατάθεσή του ο διευθυντής Περιφέρειας Αττικής του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Τσιρλής. «Πρόκειται για σύμβαση που περιλαμβάνει 500.000 καταναλωτές. Από την αρχή η σύμβαση είχε προβλήματα. Ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2015. Στην αρχή ήταν λίγα τα προβλήματα. Υπήρχε διακοπή εργασιών λόγω απεργιών για παράδειγμα. Το Μάρτιο του 2017 έκαναν απεργία για διάστημα εβδομάδων οι εργάτες. Οι εργολαβίες οι δικές τους έχουν ως εξής: Αν γίνει βλάβη, πρέπει να πάμε σε δυο ώρες να το φτιάξουμε γιατί μένει ο κόσμος χωρίς ρεύμα. Είναι ψευδές ότι αυτές οι απεργίες οφείλονται σε κακοπληρωμή του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν έφερνε τα χαρτιά του ο ΤΟΞΟΤΗΣ για να πληρωθεί. Ενημερότητα, για παράδειγμα. Οταν καθυστερούσε να τα φέρει, καθυστερούσε η πληρωμή. Ως προς τα υλικά που έπρεπε να αγοράζουμε εμείς να τα δίνουμε, είχαμε επάρκεια υλικών για το 80% του αντικειμένου. Εμείς του δίναμε και δικά του υλικά! Καταγγείλαμε τη σύμβαση τον Μάρτιο του 2018, όταν εξαντλήσαμε κάθε όριο. Τον Γενάρη του 2018 έγινε η τρίτη ειδική πρόσκληση γιατί το προσωπικό του από τις 3 Ιανουαρίου ήταν άφαντο. Δεν εκτελούσε εργασίες ή εκτελούσε με χαμηλό εργατικό δυναμικό. Η περιοχή εξυπηρετείται πλέον από όμορους εργολάβους. Αν μείνει ανεκτέλεστη η σύμβαση για μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Ο Δήμος Αλίμου είχε μεγάλο πρόβλημα. Επίσης έχουν έρθει στον ΔΕΔΔΗΕ αγωγές εργαζομένων της Τοξότης για μη δεδουλευμένα».

(Ελεύθερος Τύπος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου