Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Εγκαινιάστηκε το εκθεσιακό μουσείο των ΑΠΕ στην Αγυιά Χανίων



mouseio-ape-agyia 
Τα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού μουσείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε στην λίμνη της Αγυίας Χανίων, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.
Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο στο κτίριο του
υδροηλεκτρικού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1928 επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη και εγκαινιάστηκε η λειτουργία του το 1929, από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζελο.
Το Μουσείο διαθέτει εκθέματα από τον εξοπλισμό του παλαιού υδροηλεκτρικού σταθμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και είναι χώρος πολιτισμού, ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Παράλληλα, η περιοχή έχει τις δυνατότητες να έλξει τουριστική επισκεψιμότητα (Μουσείο, Παρκο, Υδροβιότοπος), με την συνεργασία των φορέων και την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων. 
«Ταξιδεύουμε με την δύναμη της φύσης, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με την συνεργασία όλων, μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή τους στην Κρήτη», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
arnaoutakis-mouseio-ape-agyiaΟ περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στα εγκαίνια του εκθεσιακού μουσείου του πρώην υδροηλεκτρικού σταθμού στην λίμνη της Αγυίας | 
«Τα έργα ανήκουν στους πολίτες,στην κοινωνία και με την συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε ενωμένοι να επιτύχουμε πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ Αρναουτάκης, δίδοντας συγχαρητήρια για την υλοποίηση του Μουσείου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στην ΔΕΗ, στην Αυτοδιοίκηση και στον πρώην νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διάσωση και ανάδειξη του χώρου στην Αγυιά.
Για την χρησιμότητα των ΑΠΕ και την σημαντικότητα και τον ρόλο του εκθεσιακού Μουσείου, μίλησαν παράλληλα με τον κ. Αρναουτάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανολης Παναγιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς και ο τέως νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντακης. 
Στις δηλώσεις τους τονίστηκε ότι από την πλευρά της ΔΕΗ γίνεται ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας και των ανανεώσιμων πηγών, ενώ εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνολογίες, και υπάρχει ευθυγράμμιση με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.
mouseio-ape-agyia1Από τα εγκαίνια του εκθεσιακού μουσείου του πρώην υδροηλεκτρικού σταθμού στην λίμνη της Αγυίας | 
Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει προβολή των ΑΠΕ, βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και αιολική ενέργεια. 
Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός της Αγυίας κατασκευάστηκε το 1928 από τον Δήμο Χανίων, επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη, στον ταμιευτήρα των πηγών της περιοχής και εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου 1929 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. 
Από το 1950 μέχρι και την παύση της λειτουργίας του, στα τέλη της δεκαετίας του 70, είχε ενσωματωθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ παράγοντας ρεύμα και σημερα μετατράπηκε σε ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του.
mouseio-ape-agyia0
 www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου