Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΔΕΗ Εντός συστήματος το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας



Το  υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας ισχύος 160 MW, που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ αν και είναι σχεδόν έτοιμο από το 2011 επαναφέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος και
διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Οπως προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε στο Βήμα της Κυριακής ο επικεφαλής της ΔΕΗ σχεδιάζει να εντάξει το νέο υδροηελεκτρικό  στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μετριάζοντας έτσι τις απώλειες παραγωγικού δυναμικού, που θα προέλθουν από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, οι οποίες αντιστοιχούν στο 13-14% της παραγωγής της εταιρίας.
Τα 160 MW της Μεσοχώρας - αν τελικώς λειτουργήσουν- θα αποτελέσουν μέρος του πλάνου της  ΔΕΗ για εγκατάσταση ΑΠΕ ισχύος 600MW ως το τέλος του 2022, συνολικού προϋπολογισμού  800 εκατ. ευρώ.

Βέβαια το  υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας δεν είναι ένα απλό έργο και η ιστορία του μέχρι σήμερα, δείχνει ότι ο δρόμος για τη ΔΕΗ δεν θα είναι εύκολο. Οι πρώτες εργασίες, αρχιτεκτονικά σχέδια κλπ άρχισαν το 1985, έχει κοστίσει στην εταιρία περίπου 530 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και οι απώλειες από τη μη λειτουργία του υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επρόκειτο για ένα έργο που είχε ενταχθεί στην εκτροπή του Αχελώου ώστε με το φράγμα της Μεσοχώρας τα νερά του ποταμού να ποτίσουν τον κάμπο της Καρδίτσας και της Λάρισας. Η σήραγγα εκτροπής θα είχε μήκος 7,4 χλμ και θα μετέφερε μεγάλη ποσότητα νερού από το φράγμα της Μεσαχώρας προς τη Θεσσαλία.
Το 2001, όταν οι εργασίες ήταν κοντά στην ολοκλήρωσή τους, φούντωσαν οι αντιδράσεις για το έργο από κατοίκους της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τη διακοπή της όποια  δραστηριότητας που θα οδηγούσε σε ολοκλήρωση και λειτουργία του υδροηλεκτρικού.

Μετά από σειρά ετών, επί θητείας του τέως υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Μεσοχώρας απεμπλάκη από το όλο έργο της εκτροπής του Αχελώου, με στόχο να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα και τον  Αύγουστο του 2017 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε τελικώς την απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της Μεσοχώρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης  Παναγιωτάκης είχε δηλώσει μάλιστα ότι το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία το Φθινόπωρο του 2019. Για να επιτευχθεί αυτό, θα έπρεπε από τον Αύγουστο του 2017 η ΔΕΗ να προχωρήσει τις διεργασίες για την απαλλοτρίωση των υπολειπόμενων εκτάσεων και την ολοκλήρωση των έργων. Μεχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπάρξει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των αναγκαίων εκτάσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με απάντηση που έδωσε πρόσφατα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου