Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Νέο ρεκόρ τιμών στα NOME της επόμενης εβδομάδας φοβούνται οι προμηθευτές – Στα ύψη το κόστος ρεύματος στις ξένες αγορές

 
Θοδωρής Παναγούλης

Παρά το γεγονός ότι την επόμενη Τετάρτη 18 Ιουλίου στη δημοπρασία NOME, την τρίτη που πραγματοποιείται εντός του 2018, οι προς δημοπράτηση ποσότητες είναι σημαντικές (400 MWh/h), εντούτοις οι προβλέψεις και εκτιμήσεις των ανθρώπων του χώρου κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι για το που θα καταλήξουν οι τιμές.
Στην αφετηρία της νέας, δύσκολης για τις εταιρείες, φάσης, βρίσκεται η κούρσα που κάνει η χονδρική τιμή του ρεύματος
στις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που έχει μόνον εν μέρει αντικατοπτριστεί, προς ώρας, στην ελληνική αγορά.
Oι τιμές των ρύπων CO2 έχουν πάρει την ανηφόρα και οι προβλέψεις μιλούν για μεγαλύτερη άνοδο, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου – φυσικού αερίου διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Αυτό έχει ως επακόλουθο να καταγράφεται πολύ ισχυρή άνοδος στις τιμές μελλοντικών συμβολαίων ρεύματος, τόσο στη Γερμανία που «καθοδηγεί» τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όσο και στις περιφερειακές αγορές που επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας, δηλαδή στην Ουγγαρία (από την οποία διαμορφώνονται οι τιμές στις Βαλκανικές χώρες με τις οποίες έχουμε διασυνδέσεις) και στην Ιταλία που αποτελεί μια από τις βασικές αγορές με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένο το ηλεκτρικό μας σύστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έχουν υψηλότερες τιμές από εκείνα του Ιουλίου παρότι παραδοσιακά ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις υψηλότερες καταναλώσεις.
Επίσης χαρακτηριστικό του τι «βλέπουν» οι traders είναι το γεγονός ότι τα μελλοντικά συμβόλαια για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και για όλο το 2019 ανεβαίνουν κάθε μέρα περισσότερο από ότι «τσιμπάνε» οι τιμές στη spot αγορά.
Με δεδομένη την ανατιμητική διάσταση των κρίσιμων ξένων αγορών, στο εσωτερικό υπάρχουν επίσης στοιχεία που προϊδεάζουν για επιθετικές προσφορές στην ερχόμενη δημοπρασία.
Για παράδειγμα, στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η παράδοση μεγάλης ποσότητας προϊόντων που είχαν αγοραστεί σε προηγούμενες δημοπρασίες. Με δεδομένη την αβεβαιότητα για το ύψος των ποσοτήτων που θα δημοπρατούνται μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι παίχτες εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν από τώρα να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες τους.
Αντίστοιχη αβεβαιότητα υπάρχει σχετικά με το κατά πόσον θα επιτρέπεται, μελλοντικά, να γίνονται εξαγωγές, γεγονός που δημιουργεί επίσης την τάση να αγοράσουν οι προμηθευτές σημαντικές ποσότητες τώρα.
Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι από αυτή τη δημοπρασία η τιμή εκκίνησης ανεβαίνει καθώς καθορίστηκε στα 36,36 ευρώ/MWh, έναντι της τιμής των 32,05 ευρώ/MWh που ισχύει σήμερα. Δεν πρόκειται για καθοριστική παράμετρο, παρόλα αυτά δημιουργεί ανατιμητικό κλίμα.
Με αυτά τα δεδομένα, και με τις εκτιμήσεις να συνηγορούν ότι οι υψηλές τιμές «ήρθαν για να μείνουν», οι εταιρείες προμήθειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, βλέπουν τις τιμές στις οποίες κατέληξαν οι προηγούμενες δημοπρασίες NOME ως πολύ… δελεαστικές. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοπρασία έκλεισε στα 42,05 ευρώ/MWh.
«Ακόμα και τα “τρελά” νούμερα που έφτασαν τα NOME στο τέλος του 2017, όταν η τιμή είχε εκτοξευθεί στα 45,2 ευρώ, υπό τις νέες συνθήκες δεν φαίνονται “τρελά”, και σε λίγο θα τα αναζητάμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά παράγοντας του χώρου.
Ήδη, δε, αρκετοί από τους παίχτες της αγοράς διατυπώνουν το φόβο ότι η τωρινή δημοπρασία θα οδηγήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου