Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΡΑΕ: Στις 27 Ιουλίου η ακρόαση των ΕΛΤΑ για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Γιώργος Φιντικάκης
Σε ακρόαση καλεί τα ΕΛΤΑ η ΡΑΕ την προσεχή Παρασκευή 27 Ιουλίου, με αντίκειμενο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΑΔΜΗΕ. Στο επίκεντρο δηλαδή της ακρόασης θα βρεθεί, όχι η πολύκροτη υπόθεση με τη παρακράτηση λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προς το διαχειριστή.
Ενα θέμα για το οποίο η Αρχή έχει καλέσει ως σήμερα σε ακρόαση και άλλους προμηθευτές, οι οποίοι και έχουν υποστηρίξει, πως όπου υπάρχουν οφειλές, αυτές οφείλονται σε τεχνικούς λόγους, και ότι την ίδια στιγμή ο ΑΔΜΗΕ τους χρωστά περισσότερα χρήματα.
Στο μεταξύ θέμα χρόνου είναι να στείλει και η ΔΕΗ στη ΡΑΕ το δικό της υπόμνημα, έπειτα από την ακρόαση που είχε λάβει χώρα στις 3 Ιουλίου για το θέμα των ΕΛΤΑ. Στο επίκεντρο των ελέγχων γύρω από τη ΔΕΗ είναι επειδή, ναι μεν λάμβανε καθημερινά από τα ΕΛΤΑ το αρχείο με τις πληρωμές που έκαναν οι πελάτες της (ανεξάρτητα από το γεγονός πως δεν εισέπρατε και τα χρήματα), αλλά παρ' όλ' αυτά  δεν προχωρούσε σε καθημερινή διασταύρωση. Δεν ενημέρωνε δηλαδή αντίστοιχα και τα δικά της αρχεία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γνωστό πρόβλημα, το οποίο οδήγησε μεταξύ άλλων και στην περικοπή ρεύματος σε 40 καταναλωτές, οι οποίοι ωστόσο είχαν πληρώσει εγκαίρως μέσω των ΕΛΤΑ. Απλώς το αρχείο της ΔΕΗ δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την καταβολή των χρημάτων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να δώσει εντολή αποκοπής ρεύματος για τους συγκεκριμένους καταναλωτές, οδηγούμενη προφανώς σε μια λανθασμένη απόφαση.
Εδώ και καιρό, η εικόνα που έχει σχηματίσει η Αρχή είναι ότι η ΔΕΗ δεν τήρησε όσα της είχε ζητήσει. Αντί να πάρει από τα ΕΛΤΑ τα αρχεία όπου καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι καταβολές για πληρωμές ρεύματος, εκείνη καλούσε τους πελάτες της να προσέλθουν στα καταστήματα της. Και να επιδεικνύουν την απόδειξη πληρωμής στα ΕΛΤΑ, προκειμένου να μη διπλοπληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, και να μη χάσουν την έκπτωση συνέπειας.
Επίσης εδώ και καιρό, και τα ΕΛΤΑ έχουν αποστείλει στην ΡΑΕ τα στοιχεία που εκείνη τους είχε ζητήσει, ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο αυτά απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Και κυρίως εάν τα ΕΛΤΑ έχουν τυχόν “πριμοδοτήσει” την εμπορική τους πολιτική με χρήματα τρίτων, δηλαδή της ΔΕΗ.
energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου