Ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να φέρει την αποπεράτωση της διασύνδεσης
των Κυκλάδων δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, στο
δεύτερο εξάμηνο του 2020 αντί του 2022
Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε από τον ΑΔΜΗΕ και η τρίτη φάση
της διασύνδεσης των Κυκλάδων, καθώς την Παρασκευή «βγήκε στον αέρα» η προκήρυξη
του έργου. Το έργο αυτό αφορά την πόντιση μίας δεύτερης υποβρύχιας γραμμής
μεταφοράς 150 KV, η οποία θα συνδέει τη Σύρο με το Λαύριο.
Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχυθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας του κυκλαδίτικου συμπλέγματος που ήδη ηλεκτροδοτείται από το ηπειρωτικό δίκτυο, απομακρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να χρειαστεί λόγω βλάβης να τεθεί σε λειτουργία ο πετρελαϊκός σταθμός που θα έχει απομείνει σε κάποια από τα εν λόγω νησιά, σε καθεστώς «ψυχρής εφεδρείας».
Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης, και επομένως όλου του project της διασύνδεσης, θα γινόταν το 2022. Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να κάνει πιο εμπροσθοβαρές το χρονοδιάγραμμα, «φέρνοντας» την αποπεράτωσή του δύο χρόνια νωρίτερα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Για να επιταχυνθεί η υλοποίηση της τρίτης φάσης, το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ είναι η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Έτσι, η διακήρυξη προβλέπει πως η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 23 Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η αξιολόγησή τους και να επιλεγεί ο ανάδοχος.
Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα σημαίνει πως η πόντιση του δεύτερου καλωδίου Λαύριο - Σύρος θα γίνει παράλληλα με τις εργασίες της δεύτερης φάσης, για την οποία έχουν ήδη επιλεγεί οι ανάδοχοι.
Έτσι, αναμένεται σύντομα η συμβολαιοποίησή των επιμέρους έργων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη υλοποίησής τους.
Εννέα προσφορές για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης
Την ίδια στιγμή, πηγές του ΑΔΜΗΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για τη «μικρή διασύνδεση» (Κρήτη - Πελοπόννησο), καθώς συνολικά για τα τρία υποέργα της «μικρής διασύνδεσης» υποβλήθηκαν 9 προσφορές.
Πιο συγκεκριμένα, 3 σχήματα διεκδικούν να αναλάβουν την πόντιση των δύο υποβρύχιων καλωδίων, 2 προσφορές υποβλήθηκαν για την κατασκευή των υπόγειων (χερσαίων) τμημάτων των καλωδίων, ενώ 4 προσφορές κατατέθηκαν για την κατασκευή των υποσταθμών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ τοποθετεί την ολοκλήρωσή τους εντός του 2020.
Έτσι, θα μπορεί να καλύψει ένα μέρος των φορτίων του νησιού, αμβλύνοντας το πρόβλημα επάρκειας τροφοδοσίας που θα αντιμετωπίσει η Κρήτη από τις αρχές του 2020, όταν θα λήξει η εξαίρεση των πετρελαϊκών σταθμών από την κοινοτική Οδηγία 2010/75.
Κάτι που σημαίνει πως, χωρίς την περιβαλλοντική αναβάθμιση των σταθμών για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, από το 2020 το 78,3% της εγκατεστημένης ισχύος στο νησί θα τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.
Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ
«Στον αέρα» βγήκε ο διαγωνισμός για την Γ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της κατασκευής της Α’ Φάσης και την ανάδειξη των αναδόχων για τα έργα της Β’ Φάσης της εν λόγω διασύνδεσης.
Το project, προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου ενισχυτικού καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και θα οδηγήσει στην πλήρη απεξάρτηση των νησιών από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής.
Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων για την υλοποίηση της καλωδιακής Γραμμής Μεταφοράς Εναλλασσόμενου Ρεύματος 150 KV Λαύριο-Σύρος/ΙΙ.
Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών είναι η 23η Αυγούστου. Θα ακολουθήσει η τεχνική και οικονομική αξιολόγησή τους, με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης πριν τα τέλη του έτους.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, «Η Γ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020. Εχει επιταχυνθεί κατά δυο χρόνια σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που βρήκαμε όταν αναλάβαμε, αντανακλώντας τη στρατηγική του Διαχειριστή για επιτάχυνση όλων των έργων του. Το κύκλωμα αυτό διασφαλίζει οριστικά ότι η τροφοδότηση των Κυκλάδων θα γίνεται μόνο από το ηπειρωτικό Σύστημα σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες».
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου