Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Χρέωση 45 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά η ΔΕΗ και οι άλλοι προμηθευτές για την εκκαθάριση αποκλίσεων

 
Σοβαρή εκ των υστέρων επιβάρυνση επιφυλάσσει για τους προμηθευτές ρεύματος η διορθωτική εκκαθάριση αποκλίσεων που έκανε ο ΑΔΜΗΕ για το επτάμηνο Νοέμβριος 2019 – Μάιος 2020 και η οποία οδηγεί στο να χρεώσει αναδρομικά περίπου 45 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς προσαυξήσεων (ΛΠ2) που «στέλνει»
στις εταιρείες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκκαθαριστικά τιμολόγια του ΛΠ2 τα έχει ήδη στείλει ο ΑΔΜΗΕ, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένταση στον κλάδο. Η επιβάρυνση κάθε προμηθευτή είναι αναλογική του μεριδίου που έχει στην κατανάλωση, με τη ΔΕΗ, βεβαίως, να καλείται να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος.
Εταιρείες και σύνδεσμοι ετοιμάζονται να κινηθούν εναντίον της χρέωσης του ΑΔΜΗΕ καθώς, όπως υποστηρίζουν, η αναδρομική επιβάρυνση είναι αποτέλεσμα λάθους που είχε κάνει ο Διαχειριστής, μην υπολογίζοντας ένα μέρος της παραγωγής ΑΠΕ και συγκεκριμένα την παραγωγή φωτοβολταϊκών στη χαμηλή τάση.
Οι εταιρείες προμήθειας ωστόσο, έχουν κλείσει συμβόλαια με βάση τη χρέωση ΛΠ2 που πλήρωναν (πάνω κάτω) σε φυσιολογικές συνθήκες και τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων. Ειδικά στη Μέση Τάση στην οποία τα margin είναι πολύ μικρά και ο ανταγωνισμός μεγάλος, μια εκ των υστέρων αύξηση της χρέωσης ΛΠ2 οδηγεί σε σημαντικές ζημιές που δεν είναι διατεθειμένες οι εταιρείες να ενσωματώσουν.
Επιπλέον, η λογιστική αναστάτωση είναι μεγάλη, αφού οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2019, για τους οποίους καλούνται τώρα να πληρώσουν αναδρομικά, ανήκουν σε χρήσεις που έχουν «κλείσει» και έχουν δημοσιευτεί αποτελέσματα.
Πηγές του ΑΔΜΗΕ σημειώνουν ωστόσο ότι η εκκαθάριση αφορά ενέργεια που έχει καταναλωθεί και δεν έχει πληρωθεί. Το ΛΠ2 που έστελνε τους συγκεκριμένους επτά μήνες ο Διαχειριστής στους προμηθευτές ήταν εντυπωσιακά μικρός (στα επίπεδα του 0,2 ευρώ τη Μεγαβατώρα, όταν η μέση τιμή είναι ιστορικά στα επίπεδα του 1,5 - 1,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και συνεπώς τώρα γίνεται η φυσιολογική εκκαθάριση-διόρθωση. Αναγνωρίζοντας μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ ότι η εφάπαξ καταβολή των αυξημένων αυτών αναδρομικών χρεώσεων δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στους προμηθευτές, είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε διακανονισμό για την πληρωμή τους σε δόσεις.
Όπως αναφέρει πάντως, μιλώντας στο energypress, επικεφαλής εναλλακτικού παρόχου, «με τέτοιες πρακτικές στερούν τη δυνατότητα στις εταιρείες να σχεδιάσουν την  πολιτική τους και δημιουργούν επιχειρηματικες αβεβαιότητες σε ένα χώρο που πρέπει να λειτουργεί με απόλυτη αξιοπιστία καθώς σχετίζεται απευθείας με εκατομμύρια καταναλωτές».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορείς των προμηθευτών έχουν ενημερώσει και την ηγεσία του ΥΠΕΝ από τη οποία αναμένουν, όπως αναφέρουν μιλώντας στο energypress, παρέμβαση που να λύνει το πρόβλημα.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου