Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Το σχέδιο αποκατάστασης των εδαφών- Γιατί θα απαλλαχθεί η ΔΕΗ από τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού που συστήνει το δημόσιο


Σχέδιο το οποίο προετοιμάζεται συστηματικά εδώ και αρκετό διάστημα, αποτελεί η προσπάθεια μεταβίβασης μεγάλου μέρους των εκτάσεων της ΔΕΗ, σε μια νέα εταιρεία του δημοσίου η οποία θα αναλάβει το μεγάλο στοίχημα των αποκαταστάσεων, στα πλαίσια του master plan που βρίσκεται πλέον στην τελική του ευθεία.

Με την ειδικού σκοπού εταιρεία που πρόκειται να συστήσει το

δημόσιο, η ΔΕΗ απαλλάσσεται από το δυσβάσταχτο γι’ αυτή, κόστος των αποκαταστάσεων, κρατώντας αποκλειστικά τα εδάφη στα οποία θα πραγματοποιήσει τις δικές της επενδύσεις όπως φωτοβολταϊκά κλπ.

Έτσι, η ΔΕΗ μπορεί πλέον να είναι και στις διεθνείς αγορές μια εταιρεία χωρίς το συγκεκριμένο βάρος, ώστε να φωτογραφηθεί από τους ξένους οίκους χωρίς το κόστος της αποκατάστασης, καθώς θα απαλλαχθεί περίπου από 100.000 και πλέον στρ.

Κανείς σε Υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ, δε φαίνεται να έχει τη διάθεση να λειτουργήσει η ΔΕΗ σαν εταιρεία real estate(διαχειριστής ακίνητης περιουσίας), ενώ με αυτό τον τρόπο οι συγκεκριμένες αποκαταστάσεις θα μπορέσουν να γίνουν με κρατική ενίσχυση σύμφωνα πάντα με της χρήσεις γης που θα ορίσει το master plan, το οποίο συντάσσεται από την επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα συγκεκριμένα εδάφη, υπάρχουν και κάποια που δεν θα γίνει καμία επέμβαση καθώς χαρακτηρίζονται «άχρηστα», ενώ  για τη διαδικασία της αποκατάστασης των εδαφών έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό ο έλεγχός του υπεδάφους, οι παρεμβάσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, οι κατολισθήσεις, οι αυταναφλέξεις κλπ.

(του Ζήση Πατσιαβά, e-prolemeos.gr)

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου