Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Στοιχεία Eurostat: Φθηνό το ρεύμα στη λιανική αγορά, ακριβό στη χονδρεμπορική - Σε τι οφείλεται το... ελληνικό παράδοξο

 

 
Κι όμως οι τελικές τιμές πώλησης του ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε., όπως δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat και αφορούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Μάλιστα την περίοδο αυτή η χώρα μας παρουσίασε τη δεύτερη
μεγαλύτερη μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά (-5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) όταν στην Ε.Ε. σημειώθηκε μέση αύξηση 1,3%.
Τα στοιχεία αυτά επικαλούνται παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τοποθετούμενοι στη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για το ύψος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Τα ίδια στελέχη, δεν παραβλέπουν βέβαια το γεγονός πως η λεγόμενη χονδρεμπορική τιμή, για την ακρίβεια η τιμή της προημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού, είναι από τις υψηλότερες στην περιοχή της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τελευταία έρευνα της DG Energy δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η τιμή ήταν στα 41 ευρώ ανά MWh όταν ο μέσος όρος στις προημερήσιες αγορές χωρών της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν στα 34 ευρώ ανά MWh.
Πηγές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξηγούν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μόνο προημερήσια αγορά, με όλες τις ποσότητες ρεύματος να περνούν υποχρεωτικά από εκεί. Κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές το σύνολο της χονδρεμπορικής συμπληρώνεται από την ενδοημερήσια, τις προθεσμιακές αγορές, τις αγορές εξισορρόπησης και τις αγορές διαθέσιμης ισχύος. Άρα οι παραγωγοί και εισαγωγείς ρεύματος ανακτούν το κόστος τους και από άλλες αγορές. Στην Ελλάδα αυτό δεν υφίσταται.
Επιπλέον στη χώρα μας έχουμε τον ακριβό λιγνίτη και η προημερήσια αγορά αντανακλά την πηγή της ακριβότερης ενέργειας και όχι τον μέσο όρο για την κάλυψη της ζήτησης.
Φθηνοί στη λιανική ρεύματος
Στον αντίποδα, όμως, αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το τι πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Και τα επίσημα στοιχεία της Eurostat κατατάσσουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 την Ελλάδα σε πολύ χαμηλές θέσεις ως προς το ύψος των τιμών.
Έτσι, τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν μέση τιμή 155 ευρώ ανά MWh όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 216 ευρώ ανά MWh. Μάλιστα η Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των τελών) κατατάσσεται στη 21η θέση των 27 χωρών ως προς το ύψος των τιμών.
Κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο πληρώνουν το ρεύμα και οι εγχώριες επιχειρήσεις, όπως εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες και επαγγελματικά γραφεία. Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στη 12η θέση στο σύνολο των κρατών της Ε.Ε. με μέση τιμή τα 108 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν η μέση τιμή της Ε.Ε. είναι τα 117 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Οι πτωτικές τάσεις της τιμής του ρεύματος στη χώρα μας οφείλονται στον σκληρό ανταγωνισμό που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές εταιρίες παροχής ρεύματος μέσα από την παροχή εκπτώσεων, προσφορών και άλλων προωθητικών ενεργειών. Η συμπεριφορά τους, ενισχύεται και από το χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, λόγω της πτώσης του κόστους του φυσικού αερίου αλλά και της μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος.  
 
 
Κωνσταντίνος Φιλίππου
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου