Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ανατροπές λόγω χαμηλής ΟΤΣ - Η Υψηλή Τάση "εγκαταλείπει" τη ΔΕΗ - ΑΓΕΤ, ΤΙΤΑΝ και ΜΕΛ "κλείνουν" με ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος

 
Αλλάζουν τα δεδομένα και στην υψηλή τάση ρεύματος, όπου η ΔΕΗ κατέχει μέχρι σήμερα ποσοστό 97% της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι τρεις από τους οκτώ βιομηχανικούς ομίλους  που προμηθεύονται ρεύμα Υψηλής Τάσης (περιλαμβανομένης της ΛΑΡΚΟ) που έχουν ανέκαθεν και μέχρι το
τέλος του έτους συμβόλαια με τη ΔΕΗ, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με εγχώριους ιδιωτικούς ενεργειακούς ομίλους προκειμένου οι τελευταίοι να τις προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, πρόκειται για την τσιμεντοβιομηχανιά ΑΓΕΤ Ηρακλής και τη βιομηχανια χάρτου ΜΕΛ αλλά και την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, όχι όμως προς το παρόν για τα "ρολόγιά" της στην Υψηλή Τάση αλλά για εκείνα στη Μέση Τάση. 
Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι λήγουν θετικά, και οι τρεις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ίσως με διαφορά φάσης η μία με την άλλη, σύντομα θα προμηθεύονται ρεύμα, για πρώτη φορά, από προμηθευτές πέραν της ΔΕΗ, ανοίγοντας ουσιαστικά  τον  ανταγωνισμό και στην Υψηλή Τάση, διευρύνοντας δε τον ανταγωνισμό στη Μέση Τάση στην περίπτωση της ΤΙΤΑΝ. 
Οι κινήσεις αυτές δρομολογούνται λόγω του ότι οι χαμηλές τιμές στη χονδρεμπορική του ρεύματος αποτελούν πλέον δέλεαρ για τις βιομηχανίες, ενώ για τις εταιρείες προμήθειας η εξασφάλιση ενός μικρού ποσοστού κέρδους, σε τόσο μεγάλους τζίρους, είναι επίσης όφελος. Επιπλέον, θα ανεβάσουν "με τη μία" τα μερίδιά τους.
Από την πλευρά της ΔΕΗ πάντως, η οποία πάντοτε θεωρούσε "βαρίδι" τις συμβάσεις με τις βιομηχανίες αλλά τώρα πλέον, με τη χαμηλή ΟΤΣ, "βγάζει λεφτά" από αυτές, η εξέλιξη δεν αξιολογείται ως δραματική. "Υπό μια έννοια είναι θετικό ότι παύει να θεωρείται αυτονόητο το να είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να δίνει φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία" λέγεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται ότι η επιχείρηση θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στη διατήρηση ή την επανάκτηση πελατών στις κατηγορίες που δίνουν κέρδη.
Από την άλλη πλευρά, όπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς, η βαριά βιομηχανία επιδιώκει την επανεκκίνηση της στην μετά Covid-19 εποχή, με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και αυτό δεν το βρίσκει σήμερα στις τιμές που προσφέρει η ΔΕΗ. Οι ιδιώτες παραγωγοί, λένε πηγές, παρέχουν αφενός τη δυνατότητα να προμηθεύουν ρεύμα με χαμηλό κόστος, λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τους αλλά και λόγω των κατάλληλων χειρισμών (hedging) που έχουν κάνει με το συγκεκριμένο καύσιμο και τις ποσότητες που έχουν προμηθευτεί το προηγούμενο διάστημα.
Η υψηλή τάση και συγκεκριμένα οι τρεις προαναφερόμενες βιομηχανίες μαζί με τις ΕΛ.ΠΕ, Viochalco, Motor Oil, ΛΑΡΚΟ και Αλουμίνιο της Ελλάδας κατανάλωσαν το 2019 7.000 GWh ρεύματος, σε σύνολο 52.101 GWh. Το ρεύμα που πήραν αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος της χώρας. Όλες τους, όπως προαναφέρθηκε είναι χρόνια πελάτες της ΔΕΗ. Οι τρεις βιομηχανίες αποχωρώντας από τη δημόσια εταιρία θα δώσουν μερίδιο στις ιδιωτικές εταιρίες, κι έτσι αναμένεται να τρέξει κι ο στόχος που έχουν θέσει οι θεσμοί για περαιτέρω άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν «σταθμό» για τον κλάδο της ενέργειας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες ανατροπές τόσο με την εκκίνηση του target model από τον Σεπτέμβριο με τις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ενδοημερήσια, προημερήσια, προθεσμιακή και εξισορρόπησης) όσο και στα επόμενα δύο με τρία χρόνια οπότε οι ιδιώτες παραγωγοί θα έχουν κατασκευάσει τις νέες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου