Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Πέντε οι μνηστήρες για το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Κοζάνη - Εντός Ιουλίου ο διαγωνισμός για το πάρκο στη Μεγαλόπολη

 
Πέντε είναι τελικά οι μνηστήρες που θα διεκδικήσουν την κατασκευή του mega-φωτοβολταικού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ισχύος 200 μεγαβάτ.
Σε ένα διαγωνισμό, προϋπολογισμού 110 εκατ ευρώ, ο οποίος ναι μεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η ανακήρυξη του αναδόχου θα
πάρει ακόμη καιρό, οι ενδιαφερόμενοι που εξέφρασαν τελικά ενδιαφέρον και κατέθεσαν προσφορές ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", πέντε, ανάμεσα στους οποίους και μικτά σχήματα ελληνικών και ξένων εταιρειών.
Το πάρκο αποτελεί ένα από τα τρία συνολικά τμήματα του mega project των 230 μεγαβάτ που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη. Την Τρίτη η ΔΕΗΑΝ υπογράφει την σύμβαση με την ΜΕΤΚΑ, δηλαδή τον ανάδοχο για την κατασκευή του πρώτου από τα τρία τμήματα, αυτού για τα 15 MW, ενώ το ίδιο πρόκειται να κάνει έως το τέλος του μήνα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανάδοχο για το δεύτερο τμήμα, ισχύος επίσης 15 MW. Το πρώτο από αυτά τα έργα, εκείνο που κατακυρώθηκε στην ΜΕΤΚΑ συμπεριλαμβάνει δικό του υποσταθμό, ενώ έχει σταθερές βάσεις στήριξης. Όσο για το δεύτερο, αυτό που κατακυρώθηκε στην ΤΕΝΕΡΓ, συνοδεύεται από ηλιακούς ιχνηλάτες (tracker) και φυσικά δικό του υποσταθμό. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκτιμά ότι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα γίνει εντός του καλοκαιριού.
Αθροιστικά ο προϋπολογισμός και των τριών τμημάτων του project είναι 130 εκατ. ευρώ (110 εκατ. αυτό των 200 MW και από 10 εκατ. και 11,5 εκατ. τα δύο μικρά). Στην περίπτωση του μεγάλου project, αυτού των 200 μεγαβάτ, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του στη θέση Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει τη σύνδεση της μονάδας σε 2 υποσταθμούς 150kV υπαίθριου τύπου.
Εντός Ιουλίου η προκήρυξη για το πάρκο της Μεγαλόπολης
Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό για το επίσης μεγάλο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW, η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής του αναμένεται μέχρι τις 28 Ιουλίου.
Το έργο αυτό δεν θα διεκδικήσει σταθερές ταρίφες συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ, αλλά θα λειτουργήσει με τους κανόνες του target model, δηλαδή μέσω διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος (PPAs). 
Το τελευταίο διάστημα μελετώνται οι παράμετροι ενός τέτοιου συμβολαίου με τη μητρική ΔΕΗ, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρεύματος, ενώ γίνονται και συζητήσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ενδιαφέρον των τραπεζών είναι μεγάλο. 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου