Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Χ. Κολώνας: Το γκάζι της ΔΕΗ στις ΑΠΕ και τα οφέλη για την αγορά

 
Με πρωτόγνωρες ταχύτητες υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΔΕΗ τρέχουν την υπόθεση της απολιγνιτοποίησης και τη στροφή της χώρας στις ΑΠΕ.
Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, είναι ίσως η πρώτη φορά που το δημόσιο αλλά και ο ίδιος ο δυσκίνητος οργανισμός της ΔEH εκτελούν με ακρίβεια το πρόγραμμα του σβησίματος των
λιγνιτικών μονάδων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη και ταυτόχρονα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαγωνισμοί της θυγατρικής «ΔEH Ανανεώσιμες» τόσο για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο του φωτοβολταϊκού των 230 MW στην Κοζάνη όσο και για τον στόχο που έχει θέσει η εταιρεία των τουλάχιστον 2 GW σε ΑΠΕ για την προσεχή τριετία.
Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, διευκολύνουν σημαντικά και τον ιδιωτικό τομέα ως προς τον προγραμματισμό και τη δρομολόγηση και δικών τους επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (9 δισ. στη δεκαετία) στην «πράσινη» ενέργεια, με αποτέλεσμα την επίτευξη του μεγάλου στόχου για το 2030, που είναι το 65,7% της ηλεκτροδότησης να προέρχεται από ΑΠΕ.
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που είναι η μετάβαση από τη λιγνιτική εποχή σε εκείνη της «πράσινης» ενέργειας, μοιάζει υλοποιήσιμο καθώς σχεδόν ένα χρόνο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, με τη συντριπτική πλειοψηφία το 2023, το master plan για την αναγέννηση των περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα είναι έτοιμο στο τέλος του καλοκαιριού.
Ήδη φέτος παύουν να λειτουργούν οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, το 2021 θα κλείσουν οι δύο μονάδες της Καρδιάς, το 2022 η Μεγαλοπόλη 3 και οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Την ίδια χρονιά, θα τεθεί σε λειτουργία η Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα πάψει να είναι λιγνιτική το 2028. Το 2023 θα κλείσουν και οι μονάδες της Μεγαλόπολης 4, της Μελίτης και του Αγίου Δημητρίου 5.
Η κυβέρνηση σπεύδει να διαθέσει ποσά της τάξης των 6 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών, ενώ η ΔEH επιταχύνει τη μερική υποκατάσταση της ισχύος των ρυπογόνων μονάδων με ΑΠΕ.
Είναι σημαντικό, σχολιάζουν πηγές της αγοράς, ότι έχει δρομολογηθεί για την Κοζάνη το mega project του φωτοβολταϊκού των 230 MW, που θα δώσει ανάσα και στην περιοχή, η οποία θα πληγεί περισσότερο από όλες από τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ενέργειας με το κλείσιμο των μονάδων και να στραφεί μαζικά σε εξαγωγές, όταν μάλιστα η πρόβλεψη για το CO2 είναι 30 ευρώ ο τόνος. Γεγονός που θα επιβάρυνε ιδιαίτερα, εκτός από το ενεργειακό ισοζύγιο και το οικονομικό.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΔEH στην Κοζάνη έχει βγάλει διαγωνισμούς 30 MW για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης που έχουν κερδίσει η ΤΕΡΝΑ και η Mytilineos (15 MW έκαστος).
Προχθές ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της ΔEH Ανανεώσιμες για τα άλλα 200 MW του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης για τα οποία έχουν υποβληθεί πέντε προσφορές που προχωρούν στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης:
  1. Σύμπραξη Sunel UK,Shanghai Electric Group HongKong και Sunel Energy μονοπρόσωπη IKE,
  2. RES INVEST Ι.Κ.Ε.
  3. Oμιλος Αρχιρόδον
  4. AΒAΞ
  5. METKA EGN.
Οι επενδυτές προσδοκούν στη διατήρηση των ρυθμών της απολιγνιτοποίησης, δρομολογώντας με τη σειρά τους τα δικά τους έργα ΑΠΕ.
(euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου