Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Με «βαρύ» όνομα κλείνει η ΔΕΗ και το «μεγάλο» πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ίσως και την άλλη εβδομάδα η συμφωνία

 
Ευνοϊκά εξελίσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι συζητήσεις που έχει η διοίκηση της ΔΕΗ με «βαρύ» όνομα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα μέσω τιτλοποίησης του λεγόμενου «μεγάλου» πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών, εκείνου δηλαδή που αφορά
οφειλές από 90 ημέρες και άνω.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι επί θύραις και ίσως την επόμενη εβδομάδα θα περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, σε κάθε, δε, περίπτωση, εκτιμάται ότι θα κλείσει εντός του μηνός.
Η νέα συμφωνία έρχεται ως συνέχεια εκείνης με την JP Morgan, που έδωσε στη ΔΕΗ έσοδα περί τα 250 εκατ ευρώ από το πρώτο και «μικρό» πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών διάρκειας έως 60 ημερών, με επιτόκιο 3,5%, το οποίο και θεωρείται εξαιρετικά ευνοϊκό για την συγκεκριμένη συναλλαγή.
Το τωρινό είναι και το πιο δύσκολο βήμα στο κεφάλαιο securitization επειδή αφορά τιτλοποίηση οφειλών που έχουν μικρότερες πιθανότητες είσπραξης και υψηλότερο ρίσκο, και συνεπώς το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο που πρόσφερε η JP Morgan.
Αμφότερες οι κινήσεις θεωρείται πάντως ότι συνδέονται με την σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας της επιχείρησης, καθώς φαίνεται ότι την εμπιστεύονται πολύ μεγάλοι επενδυτές για να χειριστεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών της, των οποίων η διεκδίκηση θα συνεχίσει να γίνεται από τα συνεργαζόμενα με αυτήν δικηγορικά γραφεία και την Qualco την οποία και έχει προσλάβει για το συγκεκριμένο σκοπό.
Ένδειξη αξιοπιστίας είναι επίσης το γεγονός ότι, τόσο η πρώτη συμφωνία όσο και η επερχόμενη είναι non-recourse, δηλαδή δεν απαιτεί από την ΔΕΗ να βάλει εγγυήσεις. Ακόμα δηλαδή και αν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της επιχείρησης να εισπράξουν τις οφειλές των πελατών της, (Qualco, δικηγορικά γραφεία κλπ.) δεν τα καταφέρουν, δεν θα μπορούν η JP Morgan και ο επερχόμενος επενδυτής να στραφούν εναντίον της ΔΕΗ και να διεκδικήσουν άλλα περιουσιακά της στοιχεία. Αν, από την άλλη, η ΔΕΗ καταφέρει να εισπράξει ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που προσφέρουν η JP Morgan και ο επερχόμενος επενδυτής, τότε τα επιπλέον ποσά θα παραμείνουν στα ταμεία της.
Βάζοντας ως εγγύηση μόνο οφειλές η επιχείρηση φιλοδοξεί να εισπράξει από το δεύτερο «μεγάλο» πακέτο γύρω στα 300 εκατ ευρώ.
Εκτός της απουσίας εγγυήσεων, σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι αποτελεί μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης, χωρίς να προσμετράται στο δανεισμό, δηλαδή να της ανεβάζει το καθαρό της χρέος (net debt).

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου