Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Γιώργος Στάσσης: Πώς ο 46χρονος μάνατζερ «εκτοξεύει» τη ΔΕΗ

 
Μόλις ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΗ το 2019, ο 46χρονος Γιώργος Στάσσης πήγε στο Λονδίνο μαζί με την Αλεξάνδρα Κονίδα τότε Ειδική  Σύμβουλο, υπεύθυνη για τις σχέσεις της Επιχείρησης με την επενδυτική κοινότητα
(σήμερα στέλεχος της HSBC),  για να συναντήσει έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της εισηγμένης, τον επικεφαλής του βρεταννικού  fund Silchester που σήμερα κατέχει το 9,92% της ΔΕΗ.
Ο bilionaire επικεφαλής του fund όταν ο Γιώργος Στάσσης του συστήθηκε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και του έδωσε την κάρτα του, είπε σχεδόν υποτιμητικά: «Μέχρι σήμερα έχω πάρει κάρτες από αρκετούς προέδρους της ΔΕΗ», εκφράζοντας τη δυσπιστία του και τη δυσαρέσκειά του για τις αέναες προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για να γίνει η ΔΕΗ μια κανονική και αποδοτική επιχείρηση.
Το Silchester ένα από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, από το 2011 που έχει τοποθετηθεί στη μετοχή έχει ζήσει όλες τις δύσκολες περιόδους της χώρας και της εταιρείας, και μαζί με τη ΔΕΗ έζησε και το περιβάλλον capital controls και με εντεινόμενη τη φημολογία περί Grexit.
Η ψυχρή υποδοχή του Γιώργου Στάσση, δεν ήταν επομένως παράλογη….
Όμως το αφεντικό του  fund Silchester λίγους μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2019,  άλλαξε τη στάση του, λέγοντας στον κ. Στάσση, γεμάτος ενθουσιασμό: » ‘Ο,τι και να θες να περάσεις για την εταιρεία, θα έχεις την ψήφο μας».
Ο νεαρός αλλά ικανός μάνατζερ ήδη είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του έμπειρου επενδυτή.  Κι αυτό δεν ήταν τυχαίο.
Αξιοπιστία, σοβαρότητα, προοπτική, συνέπεια, ευελιξία, εμπιστοσύνη.
Όσα έλειπαν από τη ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019, ο Γιώργος Στάσσης απέδειξε ότι μπορεί να τα κερδίσει γι αυτήν μέσα σε λίγους μήνες.
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που γρήγορα ανακοίνωσε τολμηρό πλάνο απολιγντιτοποίησης, η στροφή στις ΑΠΕ, τα σχέδια για μείωση λειτουργικού κόστους και αύξηση των EBITDA, η βελτίωση της εισπραξιμότητας, οι συμπράξεις με μεγάλους της αγοράς στις ΑΠΕ έδωσαν το στίγμα μιας εντελώς νέας εταιρείας, όπως εξάλλου η αγορά είχε προεξοφλήσει από την ώρα των εκλογών.
Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου