Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Η επίσημη θέση της ΔΕΗ για την σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με την μονάδα 5 που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα

 
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στάσσης υπογράφει την επίσημη απάντηση της ΔΕΗ προς το Υπουργείο Ενέργειας για την σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με την μονάδα 5 φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη.
Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία
στην υπόθεση και χρησιμοποιήθηκε για την συζήτηση στην Βουλή της ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντινόπουλου.
Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το έγγραφο , φαίνεται επίσης και από το γεγονός ότι είναι ίσως το μοναδικό επίσημο στοιχείο που δείχνει ότι είναι μεν εφικτή η σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με την μονάδα 5 της Μεγαλόπολης αλλά το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο και οι εργασίες θα διαρκέσουν πολύ χρόνο.
Τα βασικά σημεία της επίσημης απάντησης της ΔΕΗ βασίζονται σε τέσσερα θέματα, στα δυο από αυτά οι απαντήσεις είναι σωστές, στα υπόλοιπα όμως δυο φαίνεται ότι ο κ. Στάσσης έχει λάθος πληροφορίες και κάποιοι σύμβουλοι του τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Πιο συγκεκριμένα: Τα βασικά προβλήματα είναι ότι για την σύνδεση χρειάζεται η κατασκευή δικτύου διπλού αγωγού από την Τηλεθέρμανση έως την μονάδα 5 και ότι δεν μπορεί να υπάρχει εγγύηση συνεχόμενης λειτουργίας για τη μονάδα 5 αφού οι κώδικες ηλεκτρικής ενέργειας προτάσσουν την φόρτιση των μονάδων με βάση την τιμή. Σε αυτά τα δυο θέματα οι απαντήσεις του κ. Στάσση είναι οι σωστές. Είναι τα βασικά προβλήματα που εδώ στο Καφενείο Μεγαλόπολης σας έχουμε αναλύσει πολλές φορές.
Στο έγγραφο του όμως ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρει ότι για να συνδεθεί η Τηλεθέρμανση με την μονάδα 5 φυσικού αερίου, απαιτούνται έργα μετασκευής του ατμοστροβίλου, άδεια από τον κατασκευαστή και μεγάλο χρονικό διάστημα εργασιών. Αυτή η απάντηση είναι εντελώς λανθασμένη αφού είναι ευρέως γνωστό ειδικά στους εργαζόμενους ότι στην μονάδα 5 έχει προβλεφθεί και έχει ήδη κατασκευαστεί η ανάλογη αναμονή σύνδεσης της απομάστευσης για χρήση Τηλεθέρμανσης. Μάλιστα η σχετική απομάστευση έχει τα ίδια ακριβώς στοιχεία πίεσης και θερμοκρασίας του ατμού με την σύνδεση που υπάρχει τώρα στην 3 μονάδα , οπότε είναι λάθος και η αναφορά ότι χρειάζονται νέα μηχανήματα και μεγάλος χρόνος μετασκευών.
Αυτά τα δυο στοιχεία που είναι εντελώς λάθος ανεβάζουν πολύ σημαντικά το κόστος και έτσι καταλήγει η ΔΕΗ στο συμπέρασμα ότι είναι ασύμφορη η σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με την μονάδα 5. Και με βάση αυτό το συμπέρασμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ακολουθήσει συγκεκριμένη τακτική. Όλες οι ενέργειες δηλαδή που γίνονται , ενδεχομένως να έχουν βασιστεί σε λάθος στοιχεία!!
Αν κάποιος έχει αμφιβολίες για το τι ισχύει τελικά, μπορεί πολύ εύκολα να επισκεφθεί την μονάδα 5 και να δει από κοντά την αναμονή που υπάρχει , τα σχετικά σχέδια και νούμερα.
Δημιουργούνται όμως σοβαρά ερωτήματα γιατί ένα τόσο επίσημο έγγραφο να περιέχει δυο τόσο μεγάλα λάθη, την στιγμή που αυτά τα λάθη επηρεάζουν τόσο πολύ κάποιες αποφάσεις. Εκτός εάν ο κ. Στάσσης αναφέρεται σε άλλα τεχνικά θέματα και είναι λάθος αποτυπωμένες οι απαντήσεις του.
Τις απαντήσεις δεν θα σας πω να τις βρείτε μόνοι σας, τις απαντήσεις πρέπει να τις βρουν οι αρμόδιοι που είναι και υπεύθυνοι, ελπίζω να το πράξουν… Το σημαντικότερο όλων βέβαια είναι να γνωρίζουν τι πραγματικά ισχύει και αναλόγως να ενεργούν.

Αλεβίζος Παναγιώτης - kafeneio-megalopolis.gr

δείτε το σχετικό έγγραφο του κ. Στάσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου