Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Στάσσης: Στα 1,1 δις ευρώ ο στόχος EBITDA μέχρι το 2023 - Αναμόρφωση της εμπορίας και χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ προτεραιότηες για το 2021


Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη πετύχει ένα σημαντικό μέρος των στόχων ώστε η εταιρεία να καταστεί οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη και ψηφιακή, σημείωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη πετύχει το 80% του στόχου που έχει θέσει για

τη λειτουργική της κερδοφορία σε επαναλαμβανόμενη βάση, σύμφωνα με τον οποίο το επαναλαμβανόμενο EBITDA θα διαμορφωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, από 900 εκατ. περίπου το 2020.   

Παράλληλα, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης καθώς έχει ήδη αποσυρθεί καθαρή ισχύς 1,1 GW το 2020 και το 2021, ενώ ακόμη έχει προγραμματιστεί η απόσυρση για ακόμη 0,24GW εντός του έτους. Όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας το κόστος της απολιγνιτοποίησης θα κατανεμηθεί σε βάθος 10 – 15 ετών. 

Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν ήδη σημαντικά απτά αποτελέσματα του στρατηγικού μετασχηματισμού, όπως η παγίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, ο εξορθολογισμός των τιμολογίων προμήθειας, καθώς και η εφαρμογή μίας νέας βελτιωμένης πιστωτικής πολιτικής για τους πελάτες. Παράλληλα, έχουν αρθεί όλοι οι ρυθμιστικοί κανονισμοί που περιόριζαν ενδεχομένως την κερδοφορία της ΔΕΗ, ενώ το Target Model και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής υποστηρίζουν το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας. 

«Το δύσκολο κομμάτι του στρατηγικού μετασχηματισμού έχει ήδη γίνει και μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του υπόλοιπου σχεδίου, με περιορισμένο κίνδυνο», πρόσθεσε.  

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η δρομολογημένη αλλαγή του μίγματος «καυσίμου» της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας, ανοίγει τον δρόμο για τη βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία.

«Κύριος μοχλός θα είναι τα ενδο-ομιλικά PPA για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία επιτρέπουν στη ΔΕΗ να επιτυγχάνει περιθώρια κέρδους ως παραγωγός, ως έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας και ως προμηθευτής. τη στρατηγική μείωση του μεριδίου», πρόσθεσε. 

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε πως εφαλτήριο θα αποτελέσει επίσης η στρατηγική για τη μείωση του μεριδίου αγοράς, με έμφαση στη διατήρηση πελατών υψηλού περιθωρίου. Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η συνέχιση δημιουργίας αξιόπιστων ταμειακών ροών σε όλο τον Όμιλο.   

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα το 2020, έφτασε στα 376 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των επενδύσεων στην παραγωγή (το 2019 παρελήφθη ο βασικός εξοπλισμός για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας) ενώ αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στη διανομή. 

Στον κλάδο των ΑΠΕ αναμένεται αύξηση των επενδύσεων καθώς ωριμάζουν τα πρότζεκτ: το μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και η συστοιχία ηλιακών πάρκων στη Μεγαλόπολη. 

Επισήμανε πως η ΔΕΗ θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της στις ΑΠΕ σε συνολική ισχύ άνω του 1,5 GW ΑΠΕ έως το 2023, από το οποίο έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή μονάδων συνολικής ισχύος 1 GW. Παράλληλα, με τις Βεβαιώσεις Παραγωγού που έχει ήδη εξασφαλίσει, διαθέτει μία «δεξαμενή» υποψήφιων έργων πάνω από 7 GW. 

Η ΔΕΗ διαθέτει, ανέφερε ο κ. Στάσσης, το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και έχει εξασφαλιστεί η υλοποίηση σχεδόν του 1GW από το στόχο του 1,5GW μέχρι το 2023. Παράλληλα εντός του 2021 αναμένεται να ληφθούν άδειες για ακόμη 600MW φωτοβολταϊκών και πλωτών φωτοβολταϊκών, ενώ αναπτύσσονται έργα αποθήκευσης για χωρητικότητα 1GWμε δυνατότητα αποθήκευσης έως 3GW. 

Κάνοντας έναν απολογισμό του προηγούμενου έτους, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι το 2020 ήταν μία χρονιά μεγάλων αλλαγών για τη ΔΕΗ, με το EBITDA να διαμορφώνεται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον αρχικό προϋπολογισμό, και τη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας. 

Μεταξύ των κινήσεων της εταιρείας το προηγούμενο έτος, ανέφερε την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τις υπερήμερες οφειλές έως 60 ημέρες, ενώ άμεσα θα γίνει η άντληση των κεφαλαίων και από την τιτλοποίηση των οφειλών άνω των 90 ημερών. Ο κ. Στάσσης έκανε ιδαίτερη μνεία στην επιστροφή της ΔΕΗ στης αγορές κεφαλαίου με την πετυχημένη έκδοση του πρώτου στην Ευρώπη ομολόγου με ρήτρα αειφορίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέσω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης η ΔΕΗ θα πετύχει το στόχο για μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2 σε σχέση με το 2019.

Το 2020 επιτεύχθηκε επίσης μείωση παραγωγής από λιγνίτη σχεδόν κατά 50%, ώστε να αντιπροσωπεύει πλέον κάτω από το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα της προμήθειας, η εταιρεία ανέπτυξε επίσης μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων. 

Σε ό,τι αφορά τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2020, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τα θετικά αποτελέσματα υπολείπονται των ζημιών των προηγούμενων χρήσεων και άρα δεν επιτρέπεται η καταβολή μερίσματος. Όπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ ήδη καταγράφεται μείωση του δείκτη EBΙTDA προς χρέος και μόλις αυτό σταθεροποιηθεί στο 3,5 τότε θα εξεταστεί σε συνδυασμό με την αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών η διανομή μερίσματος. Σημειώνεται ότι το 2021 οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 606 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ στα 3,283 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή προχώρησε σε έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021, ενέκρινε τη συνολική διαχείριση της εταιρικής χρήσης, ενέκρινε την έκθεση αποδοχών καθώς και τα πεπραγμένα της επιτροπής ελέγχου. 

energypress.gr

 

Συνοδευτικά αρχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου