Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Φωτόπουλος: Χωρίς "κανένα λόγο" η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ - Το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει


Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ με θέμα την εκκίνηση μεταβίβασης των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ, ο Νίκος Φωτόπουλος Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων υπογράμμισε τα εξής: 

ΧΩΡΙΣ «ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ»

ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΛΟΘΙ

ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

ΣΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΓΙΩΝ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 

(ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ VIDEO)

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Συναδέλφισσες, -φοι

Τιμώντας και σεβόμενος την στήριξη αλλά και την εντολή που μου έχετε δώσει ως μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ να προασπίζω τα συμφέροντα της επιχείρησης, των καταναλωτών αλλά και υμών ως εργαζόμενοι στην επιχείρηση του ελληνικού λαού, όπως κάνω χρόνια τώρα (σε κομβικής αξίας ζητήματα), αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ότι από προχθές στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ μπήκε σε μία νέα φάση.

Πιο συγκεκριμένα, στην προχθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας απόσχισης των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ.

Προσωπικά θεωρώ αυτή την απόφαση την πιο οδυνηρή στις μέχρι τώρα αποφάσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, μιας ακόμη επιχείρησης του ελληνικού λαού και εφιστώ την προσοχή όλων μας ώστε όλοι μαζί να ακυρώσουμε αυτή την καταστροφική για τα συμφέροντα της ΔΕΗ απόφαση.

Υ.Γ. Για όσους απορούν που χρησιμοποιώ τον όρο ιδιωτικοποίηση (αφού η ΔΕΗ κρατά το πλειοψηφικό πακέτο, (τους απαντώ ο λόγος είναι γιατί δεν θέλω να είμαι αφελής και γιατί και εγώ και όλοι μας είδαμε τι έγινε, πως μεθοδεύτηκε και που κατέληξαν μια σειρά δημόσιες επιχειρήσεις.

Όποιος θέλει να αποκοιμηθεί, ας αποκοιμηθεί.

Στη συνέχεια ακολουθεί η τοποθέτησή  μου.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΣ ΔΕΗ ΑΕ

15 ΙΟΥΝΗ 2021

Κύριε πρόεδρε,

κύριοι σύμβουλοι,

την άποψή μου για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ την έχετε ακούσει  πολλές, πάρα πολλές φορές.

Έχω εξηγήσει ξανά και ξανά σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο γιατί διαφωνώ γι’ αυτό και θα αποφύγω να επαναλάβω λεπτομερώς όλους τους λόγους που με κάνουν να διαφωνώ. Όμως για λόγους συνείδησης, αλλά και για λόγους σεβασμού σε ότι έχει χτίσει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός με το υστέρημά του και επίσης και για λόγους σεβασμού στη δική μου τη διαδρομή και ιστορία σαν συνδικαλιστής στο χώρο της ΔΕΗ, αλλά και σεβασμού στον αγώνα που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες συνάδελφοι μου εν ενέργεια και συνταξιούχοι, επιτρέψτε μου να αναφέρω ξανά τους βασικούς λόγους για τους οποίους διαφωνώ τόσο με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ,  όσο βεβαίως και του ΑΔΜΗΕ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε επιχείρησης έχει χτίσει στο πέρασμα των δεκαετιών ο ελληνικός λαός με το υστέρημά του. 

Ιδιαίτερα για το ΔΕΔΔΗΕ, πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, διαφωνώ γιατί θεωρώ ότι αυτή η απόφαση θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης. Και της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ μακροπρόθεσμα. Θεωρώ πραγματικά τρέλα, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, θεωρώ τεράστιο λάθος, η ΔΕΗ να δέχεται να απολέσει ένα τόσο βασικό περιουσιακό της στοιχείο, που για αυτήν αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι η Χρυσοφόρος όρνιθα! Όσα, μα όσα κι αν πάρουμε πουλώντας το 49% του ΔΕΔΔΗΕ,  είναι σίγουρο ότι μέσα σε δύο, σε τρία, σε τέσσερα αν θέλετε χρόνια θα τα είχαμε μαζέψει, θα τα μαζέψουμε, εάν κρατάγαμε στην ιδιοκτησία μας το σύνολο της επιχείρησης. 

Από κει και πέρα, ιδιαίτερα για την σημερινή απόφαση που αφορά την εκκίνηση για την εκχώρηση των παγίων των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης του ΔΕΔΔΗΕ, την θεωρώ την πιο σημαντική, την πιο οδυνηρή απόφαση στις δεκάδες αποφάσεις που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα στην πορεία, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. 

Επιπροσθέτως πέρα από τον αρχικό λόγο που εξήγησα, διαφωνώ κάθετα και ριζικά γιατί κατά την άποψή μου δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος από όλους όσους ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να αιτιολογήσουν την συγκεκριμένη απόφαση. 

Για παράδειγμα: Δεν υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση το σύνηθες άλλοθι.... «τι να κάνουμε; είναι μνημονιακή υποχρέωση..., καλώς ή κακώς είναι μνημονιακή υποχρέωση, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε....» Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. 

Επίσης δεν υπάρχει το άλλοθι που χρησιμοποίησε  κατά κόρον ο κύριος Χατζηδάκης ότι θα πουλήσουμε το ΔΕΔΔΗΕ για να σωθεί η ΔΕΗ! Δεν υπάρχει αυτό. Όπως αποδείχτηκε, η ΔΕΗ δεν κινδύνευε με οικονομική κατάρρευση! Είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τους λόγους τους είχα εξηγήσει πολλές φορές, αλλά δεν κινδύνευε όπως κινδυνολογούσε ασύστολα και ανεύθυνα ο κ Χατζηδάκης με οικονομική κατάρρευση! Δεν υπάρχει ζήτημα λοιπόν σήμερα τέτοιο ώστε να πούμε θα πουλήσουμε το ΔΕΔΔΗΕ, όπως έλεγε ο κύριος υπουργός για να σώσουμε την ΔΕΗ. 

Επίσης δεν υπάρχει το άλλοθι (γιατί το ακούσαμε και αυτό) ότι ιδιωτικοποιούμε το ΔΕΔΔΗΕ για το καλό του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί έτσι θα φέρουμε μία μεγάλη ξένη εταιρεία με τεράστια τεχνογνωσία πάνω στα δίκτυα που με την τεχνογνωσία της θα τον απογειώσει! Όπως είδατε δεν είναι ενδιαφερόμενη καμιά τέτοια εταιρία με τεχνογνωσία στα δίκτυα που να μπορεί έτσι να αιτιολογήσει  έστω και με αυτό τον τρόπο κάποιος την ιδιωτικοποίηση του. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ χωρίς κανένα απολύτως άλλοθι, χωρίς να υπάρχει φύλλο συκής! Η απόφαση αυτή έχει να κάνει στη βάση και μόνο της επιμονής της σε μία στείρα ιδεολογική προσέγγιση των πραγμάτων! 

Όπως έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, όσο είμαι εδώ σ’ αυτή τη θέση, τιμώντας τους αγώνες των συναδέλφων μου, θα κάνω τα πάντα, ότι περνάει απ’ το χέρι μου για να εμποδίσω την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ όπως και του ΑΔΜΗΕ,  αλλά και κάθε Δημόσιας επιχείρησης. 

Με αυτό το σκεπτικό όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές καταψηφίζω την εισήγηση. Ευχαριστώ

 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου