Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Κυβερνητική ανησυχία για την χονδρεμπορική ρεύματος - Τι εξετάζει η ΡΑΕ για την προθεσμιακή αγορά

Κυβερνητική ανησυχία για την χονδρεμπορική ρεύματος - Τι εξετάζει η ΡΑΕ για την προθεσμιακή αγορά

Η ΡΑΕ επιδιώκει σύνδεση χονδρικής με λιανική τιμή με κατανομή ρίσκου μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών σε ποσοστά 30%-70%

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την άνοδο των

χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον μετακυλιστεί πλήρως στους τελικούς καταναλωτές, θα εκτοξεύσει τους λογαριασμούς του ρεύματος του Σεπτεμβρίου, όταν οι πολίτες θα λαμβάνουν επίσης τα εκκαθαριστικά για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. 

Το θέμα παρακολουθείται στενά τόσο το ΥΠΕΝ, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς επί του παρόντος να έχει γίνει κάποια εμφανής κίνηση πέραν των εξηγήσεων που έχει ζητήσει η ΡΑΕ από τους προμηθευτές, αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ.

Η παρέμβαση της ΡΑΕ ξεκίνησε προ μηνός και σε ότι αφορά τη ΔΕΗ επικεντρώθηκε στο να υποχρεώσει την επιχείρηση να αποσύρει τη ρήτρα ρύπων που είχε συμπεριλάβει στα τιμολόγια της και να την αντικαταστήσει με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής που εφαρμόζουν και οι ιδιώτες προμηθευτές.

Η σύσταση της ΡΑΕ έγινε για λόγους συγκρισιμότητας των τιμολογίων ωστόσο σύμφωνα με τη ΔΕΗ η εφαρμογή της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις απ΄ ότι η ρήτρα ρύπων και για λόγους εμπορικής πολιτικής ανακοίνωσε έκπτωση 30%.

Έτσι είναι δύσκολο επί του παρόντος να πει κανείς ποια θα είναι η τελική επίπτωση στους οικιακούς καταναλωτές και για το λόγο αυτό όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η ΡΑΕ επιδιώκει η σύνδεση χονδρικής με λιανική τιμή να μην αφορά το σύνολο της τιμής αλλά να γίνεται μια κατανομή του ρίσκου μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών σε ποσοστά της τάξης του 30%-70%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρόβλημα της αγοράς θα μπορούσε να εξισορροπηθεί εάν υπήρχαν μηχανισμοί αντιστάθμισης, όπως μια προθεσμιακή αγορά, που να διαθέτει ρευστότητα και να δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να διαχειριστούν το ρίσκο μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Κυβερνητική ανησυχία για τη διατήρηση υψηλών τιμών

Πάντως το ζήτημα αναδεικνύεται ήδη από την αξιωματική αντιπολίτευση και εκείνο που ανησυχεί περισσότερο το κυβερνητικό επιτελείο είναι η τάση διατήρησης των υψηλών επιπέδων της μέσης χονδρεμπορικής τιμής.

Μάλιστα όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, οι χονδρικές τιμές του ρεύματος έχουν ξεφύγει προς τα επάνω αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτό συνέβαινε για λίγες ώρες στη διάρκεια του 24ωρου.

Αυτό που κάνει τη σημερινή κατάσταση ανησυχητική είναι το γεγονός ότι τα ρεκόρ αφορούν τη μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στην οποία προστίθεται και το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης η οποία επίσης παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα (29/6) η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας φθάνει στα 118,56 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 21% από χθες.

Παρά δε το γεγονός ότι η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από το ρεκόρ της περασμένης Πέμπτης (24/6) όταν η μέση τιμή είχε φθάσει στα 128, 15 ευρώ/MWh, η αγορά δείχνει έτοιμη να καταρρίψει νέα υψηλό τις επόμενες ημέρες, οπότε αναμένεται και το νέο κύμα καύσωνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα η μέγιστη τιμή είναι τα 144,64 ευρώ/ MWh, έναντι 139,93 ευρώ/MWh στις 24 Ιουνίου.

Ιστορικά υψηλές τιμές

Οι τιμές αυτές είναι ιστορικά υψηλές αφού η μέση χονδρεμπορική την περασμένη εβδομάδα  διαμορφώθηκε στα 99,25 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 25,51% σε σχέση με το  αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Παρόμοιο επίπεδο είχε να εμφανιστεί από τον Ιανουάριο του 2017, όταν λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου η τιμή σε εβδομαδιαίο επίπεδο είχε φθάσει στα 94,34 ευρώ/MWh. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ανοδική είναι η πορεία και της Αγοράς Εξισορρόπησης όπου η τιμή του συνόλου των υπηρεσιών για την εβδομάδα 14-20 Ιουνίου, διαμορφώθηκε στα 13,84 ευρώ/MWh έναντι 8,75 ευρώ/MWh την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.  

Πάντως οι επιπτώσεις στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος,  από τον καύσωνα, την αυξημένη ζήτηση, την περιορισμένη συνεισφορά των ΑΠΕ και την άνοδο των τιμών σε όλη την Ευρώπη, επιτείνουν μια κατάσταση που διαμορφώνεται σταδιακά όλους τους τελευταίους μήνες λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ρύπων, του φυσικού αερίου και βέβαια της κατανάλωσης, η οποία ανακάμπτει μετά την άρση του lockdown.

Το πρόβλημα είναι ήδη εμφανές στις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση, όπου οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού μοιάζουν να μην ανταγωνίζονται για να κερδίσουν νέους πελάτες, αλλά για να μειώσουν τα μερίδια τους, έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς.

Καταγγέλουν συμβάσεις οι πάροχοι

Πολλοί πάροχοι έχουν καταγγείλει συμβάσεις μετά από την υποχρεωτική δίμηνη προειδοποίηση  προς τους πελάτες τους και πλέον προτείνουν διάφορους τύπους τιμολογίων που ολοι καταλήγουν σε τιμή μεταξύ 80-100 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για επίπεδα τιμών εξαιρετικά υψηλά,  αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο του 2020 οι αντίστοιχες τιμές διαμορφώνονταν γύρω στα 55 ευρώ/MWh, τον Ιανουάριο στα 65 ευρώ/MWh, ενώ από τον Μάρτιο και μετά οι επιχειρήσεις άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για αναθεώρηση των συμβάσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ έχει λάβει σειρά επιστολών διαμαρτυρίας και καταγγελίες επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση.

Μέχρι στιγμής η Αρχή δεν έχει λάβει κάποιο εμφανές μέτρο πέραν του να υποχρεώσει τη ΔΕΗ να καταργήσει τη ρήτρα ρύπων και να την αντικαταστήσει με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής.

Κάτι που δείχνει ότι η ΡΑΕ τάσσεται υπέρ της άμεσης σύνδεσης της χονδρικής με τη λιανική, χωρίς βεβαίως αυτό να έχει συμβεί πέρυσι όταν οι τιμές χονδρικής είχαν καταρρεύσει.

Η ΡΑΕ επιδιώκει η σύνδεση χονδρικής με λιανική τιμή να μην αφορά το σύνολο της τιμής αλλά να γίνεται μια κατανομή του ρίσκου μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών σε ποσοστά της τάξης του 30%-70%.

Όπως αναφέρεται λοιπόν, το πρόβλημα της αγοράς θα μπορούσε να εξισορροπηθεί εάν υπήρχαν μηχανισμοί αντιστάθμισης, όπως μια προθεσμιακή αγορά, που να διαθέτει ρευστότητα και να δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να διαχειριστούν το ρίσκο μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου