Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Κ. Κετσιετζής: Vodafone και ΑΔΜΗΕ ανοίγουν τον χορό των συνεργασιών ενεργειακών - telcos

 

Ένα νέο κύκλο στρατηγικών συνεργασιών ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών άνοιξαν η 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom και η Vodafone.

Στα πρότυπα επιτυχημένων συμμαχιών του εξωτερικού ετοιμάζονται και άλλες αντίστοιχες κινήσεις στη χώρα μας, όπως αυτή της ΔΕΗ

και της Forthnet που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Οι Grid Telecom και Vodafone άνοιξαν τον χορό, ανακοινώνοντας χθες μια 20ετή συμφωνία – πλαίσιο με αντικείμενο την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης των δικτύων οπτικών ινών που διαθέτουν.

Πρόκειται, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, για μια συμφωνία που ωφελεί και για τις δύο πλευρές.

Από τη μια η Vodafone αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών άνω των 4.000 χλμ του ΑΔΜΗΕ που περνάνε μέσα από το καλώδιο γείωσης, στην κορυφή των πυλώνων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στις δέσμες οπτικών ινών που εκτείνει στις διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Με αυτό το τρόπο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές η Vodafone θα μπορεί να αναπτύξει πιο γρήγορα τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, αλλά και τo δίκτυo κινητής 5G, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει

Από την άλλη, η Grid Telecom αποκτά πρόσβαση σε δίκτυο οπτικών ινών εντός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, στο οποίο το δικό της δίκτυο δεν φθάνει.

Έτσι, γίνεται πιο εύκολη η προσέλκυση νέων πελατών, τώρα που η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει και τη διάθεση υπηρεσιών χωρητικότητας (10-100 Gbps) μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τεχνολογίας DWDM που αναπτύσσει.

Στόχος είναι η παροχή του δικτύου σε μεγάλους πελάτες όπως τράπεζες και ασφαλιστικές που χρειάζονται το δικό τους δίκτυο ή ακόμη και εταιρείες παροχής περιεχομένου και υπηρεσιών όπως η Amazon Web Services, το Netflix κλπ.

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ παρέχει ήδη υπηρεσίες dark fiber σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δικό τους δίκτυο μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

Στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τη Wind για την εκμίσθωση πολλαπλών ζευγών οπτικών ινών σε τμήματα του δικτύου της, συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων, για 15 χρόνια.

Ουσιαστικά λειτουργεί ως "χονδρέμπορας", χωρίς να ανταγωνίζεται τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Η επόμενη συμφωνία

Όπως όλα δείχνουν η επόμενη συνεργασία εταιρείας του κλάδου της ενέργειας με εταιρεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών θα είναι αυτή των ΔΕΗ-Forthnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

Σε αντίθεση με τη συμφωνία Vodafone-Grid Telecom που αφορά "δίκτυο κορμού”, η συμφωνία ΔΕΗ-Forthnet θα αφορά την τελική σύνδεση, δηλαδή μέχρι το σπίτι του πελάτη.

Οι συνδέσεις αυτές θα γίνονται εναέρια μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ και η ανάπτυξη τους θα είναι αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, καθώς δεν απαιτούνται σκαψίματα και ειδικές άδειες.

Και σε αυτή την περίπτωση η συμφωνία δεν είναι αποκλειστική. Χωρίς να μπει στο κομμάτι της λιανικής πώλησης υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, όπως είχε επιχειρήσει την προηγούμενη δεκαετία με την Tellas, η ΔΕΗ και ειδικότερα ο ΔΕΔΔΗΕ θα λειτουργεί ως διαχειριστής τηλεπικοινωνιακής υποδομής, την οποία θα εκμισθώνει σε οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Διεθνή παραδείγματα

Οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ακολουθούν τα βήματα των μεγάλων ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας, που δημιουργούν δίκτυα ανοιχτής πρόσβασης (open access fiber). Δύο πετυχημένα παραδείγματα είναι αυτά τις SIRO στην Ιρλανδία και της Open Fiber στην Ιταλία.

Η SIRO είναι κοινοπραξία της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού ESB και της Vodafone που συστάθηκε το 2015 με στόχο την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών αξιοποιώντας τις ενεργειακές υποδομές της πρώτης.

Αντίστοιχα η ιταλική Enel, δημιούργησε πριν από μια πενταετία την Open Fiber και ανέπτυξε το δικό της δίκτυο οπτικών ινών το οποίο μισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Τα οφέλη των συνεργασιών

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς τα "δίκτυα ανοιχτής πρόσβασης” όπως αυτά που δημιουργούν η Gride Telecom και ΔΕΗ έρχονται με πολλαπλά οφέλη, τόσο για την κοινωνία όσο και για τις ίδιες της εταιρείες.

Όπως αναφέρει σε άρθρό του ο Ροντ Πάρκερ, της συμβουλευτικής εταιρείας Analysys Mason, οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειες επιτρέπουν την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών πιο οικονομικά και πιο γρήγορα, από την παραδοσιακή μέθοδο της υπόγειας όδευσης.

Μάλιστα, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πολύ υψηλότερη σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Ακόμη τα δίκτυα ανοιχτής πρόσβασης επιτρέπουν, τόσο στους εγκαταστημένους παρόχους όσο και σε εναλλακτικούς, να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα υπηρεσιών, καθώς μειώνεται σημαντικά το κόστος τους για να φτάσουν στον τελικό πελάτη.

Τέλος, όπως αναφέρει μελέτη της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Arthur D. Little τα δίκτυα ανοικτής πρόσβασης προσελκύουν επενδύσεις από μη παραδοσιακούς επενδυτές στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπως επιχειρήσεις ιδιωτικών συμμετοχών, funds υποδομών κ.α.

Έτσι τοποθετούνται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέες κεφάλαια. Και πάλι χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Open Fiber όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συμφωνία για την αγορά του 40% από το αυστραλιανό fund, Macquarie έναντι περίπου 2 δισ. ευρώ.

(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου