Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Ο καύσωνας εκτινάσσει τις τιμές στη χονδρεμπορική ρεύματος – Πάνω από τα 127 €/MWh θα φτάσει σήμερα η τιμή εκκαθάρισης - Επιστρατεύονται και οι λιγνιτικές


Έντονες πιέσεις ασκεί στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος η αύξηση της ζήτησης λόγω του καύσωνα. Έτσι καθώς σήμερα η μέγιστη ισχύς αναμένεται να ξεπεράσει τα 8GW, η τιμή εκκαθάρισης στο ενεργειακό χρηματιστήριο αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα 100 ευρώ για 16 ώρες, με αποκορύφωμα στις 9 το βράδυ όταν και θα

φτάσει στα 127,82 €/MWh. 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, η αιχμή της ζήτησης σήμερα στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών αναμένεται να ξεπεράσει για 3 ώρες τα 8GW φτάνοντας μέχρι και τα 8108MW. Η συνολική ζήτηση του συστήματος για σήμερα φτάνει τις 156.115 MWh.

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος σε ηλεκτρική ενέργεια ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ, εκτός από τις μονάδες φυσικού αέριου της ΔΕΗ και των ιδιωτών, επιστρατεύει επιπλέον 4 λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα τις μονάδες του Αγίου Δημητρίου 1,2,4 καθώς και τη μονάδα της Μελίτης Φλώρινας. Από τη συνολική ζήτηση 27.540MWh προβλέπεται να καλυφθούν από ΑΠΕ, 99.651MWh από θερμικές μονάδες και 10.449MWh από υδροηλεκτρικά. 

Τέλος από τις μονάδες φυσικού αέριου, σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν οι μονάδες Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή και Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ καθώς επίσης και οι μονάδες ΗΡΩΝ, Elpedison Θεσσαλονίκη, Elpedison Θίσβη, Protergia και Korinthos Power.

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου