Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Ρήτρα «χονδρικής» κρύβεται πίσω από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ

Εάν η μέση τιμή βρεθεί στα 70 ευρώ, αυτό σημαίνει αύξηση στη χρέωση κατά 40%, οπότε η έκπτωση του 30% που ανακοίνωσε η ΔΕΗ πάει περίπατο και επιστρέφει ως ανατίμηση 10%!

 Ρήτρα «χονδρικής» κρύβεται πίσω από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ

Πίσω από τα κέρδη των 700 εκατ. ευρώ κρυβόταν η κυβερνητική απόφαση, τον Σεπτέμβριο του 2019, να επιβληθούν αυξήσεις σχεδόν 30%.

Αφού εκμεταλλεύθηκε, επί πανδημίας και για πολλούς μήνες, τις πολύ χαμηλές τιμές καυσίμων για να επταπλασιάσει τα κέρδη της, η ΔΕΗ ανακοινώνει από τον ερχόμενο Αύγουστο έκπτωση 30% στις χρεώσεις ενέργειας, θεσπίζοντας ταυτόχρονα ρήτρα

αναπροσαρμογής που μπορεί να εξαφανίσει κάθε όφελος για τον καταναλωτή.

Ο λαβυρινθώδης τρόπος υπολογισμού των τιμολογίων με τις διάφορες ρήτρες προκαλεί εδώ και μήνες σύγχυση σε χιλιάδες καταναλωτές που προσπαθούν να βρουν καλύτερα «πακέτα» χρέωσης. Η ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε με καμάρι τον επταπλασιασμό των κερδών στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020 και η κυβέρνηση περηφανεύτηκε για τα αποτελέσματα της «καλής διαχείρισης».

Πίσω από τα κέρδη των 700 εκατ. ευρώ κρυβόταν, όμως, η κυβερνητική απόφαση, τον Σεπτέμβριο του 2019, να επιβληθούν αυξήσεις σχεδόν 30% και η μεγαβατώρα να φθάσει τα 110 ευρώ, ενώ λίγους μήνες μετά, λόγω της πανδημίας και της πτώσης των τιμών των καυσίμων, το κόστος στη χονδρική έπεφτε κάτω από τα 45 ευρώ. Τα υπερμεγέθη περιθώρια κέρδους συνεχίζουν να ισχύουν, καθώς η μεγαβατώρα παραμένει στα 110 ευρώ, ενώ η μέση τιμή χονδρικής τον Απρίλιο του 2021 βρέθηκε στα 63,3 ευρώ.

Το κόστος του ρεύματος στη χονδρική διαμορφώνεται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και άρχισε να ανεβαίνει στα τέλη του 2020, όταν εφαρμόστηκε κακήν κακώς το αποκαλούμενο σύστημα «τάργκετ μόντελ». Με την έξοδο από την πανδημία, οι τιμές καυσίμων πήραν κανονικά την ανηφόρα και μαζί τους αυξήθηκαν και τα δικαιώματα για εκπομπές ρύπων (διοξείδιο του άνθρακα - CO2).

Η ΔΕΗ είχε στα τιμολόγιά της ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση το CO2 και αυτό προκαλεί ήδη ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Ετσι, χωρίς τις συνήθεις καμπάνιες αλλά με μια απλή ανακοίνωση στο εταιρικό σάιτ, αποφάσισε να καταργήσει τη συγκεκριμένη ρήτρα από τις 5 Αυγούστου 2021, «στο πλαίσιο υποδείξεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας». Την αντικαθιστά όμως με άλλη ρήτρα, με βάση την «Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς».

Με βάση τα νέα τιμολόγια, εφαρμόζεται έκπτωση 30% στις χρεώσεις ενέργειας, δηλαδή τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ομως, η ρήτρα με βάση την τιμή εκκαθάρισης μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε εξαφάνιση της έκπτωσης αυτής, αφού λαμβάνεται ως άνω όριο αναφοράς τα 50 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή χονδρικής τον περασμένο Απρίλιο ήταν 63,3 ευρώ, δηλαδή 26,6% πάνω από τα 50 ευρώ. Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο επίσης αν πρώτα θα προστίθεται η ρήτρα και μετά θα αφαιρείται η έκπτωση ή θα ισχύει το αντίστροφο.

Το ζήτημα είναι ότι η χονδρική τιμή ρεύματος ανεβαίνει συνεχώς. Το επταήμερο 3-9 Ιουνίου κυμάνθηκε μεταξύ 79,29 και 58,88 ευρώ, το αμέσως προηγούμενο μεταξύ 81,25 και 57,35 ευρώ και ανάμεσα 20-26 Μαΐου μεταξύ 82,42 και 56,37 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν η μέση τιμή βρεθεί στα 70 ευρώ, αυτό σημαίνει αύξηση στη χρέωση κατά 40%, οπότε η έκπτωση του 30% πάει περίπατο και επιστρέφει ως ανατίμηση 10%.

 

 Άρης Χατζηγεωργίου

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου