Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΔΕΔΔΗΕ: "Ένα βήμα πίσω" και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τα έργα ανάπτυξης του δικτύου διανομής ύψους 1,6 δις ευρώ


Ματαιώθηκε και οδεύει προς επαναπροκήρυξη ο διαγωνισμός για το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,6 δις ευρώ που είχε αποφασίσει ο ΔΕΔΔΗΕ και αφορά την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εντός της τρέχουσας 5ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν παρατηρήσεις της Αρχής

Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και ο διαγωνισμός αποσύρθηκε προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις αυτές, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαχειριστή κατά την 13η συνεδρίασή του στις 21 Μαΐου 2021.

Κύκλοι της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι η αναβολή και επαναπροκήρυξη είναι μια τυπική διαδικασία και δεν αλλάζει την αρχιτεκτονική και την ουσία του διαγωνισμού. Μάλιστα, αναφέρουν πως η νέα προκήρυξη θα βγει εντός του Ιουνίου.

Να θυμίσουμε ότι ο εν λόγω διαγωνισμός με συνολικό προϋπολογισμό 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ αφορά στην υλοποίηση σε όλη την Ελλάδα εργασιών κατασκευής και συντήρησης μαζικής κλίμακας, οι οποίες και πρόκειται να βελτιώσουν κατακόρυφα τη λειτουργία των υποδομών μέσης-χαμηλής τάσης και θα αυξήσουν την «ανθεκτικότητά» τους.

Οι παραπάνω επενδύσεις προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 του Διαχειριστή, ενώ έρχονται έπειτα από την πολυετή περικοπή των κονδυλίων του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, για έργα αναβάθμισης. Ωστόσο, πέρα από την αναπλήρωση αυτού του «επενδυτικού κενού», έρχονται να απαντήσουν στον ρόλο που καλείται να παίξει το δίκτυο διανομής στην ενεργειακή μετάβαση, «θωρακίζοντάς» το παράλληλα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ήδη προκαλεί και στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή. 

Με βάση την προηγούμενη προκήρυξη, οι εργασίες διαχωρίζονται σε 37 επιμέρους εργολαβίες, καθώς στον διαγωνισμό ο Διαχειριστής έχει επιμερίσει σε ισάριθμες ομάδες τις διοικητικές του περιοχές ανά την επικράτεια. Κριτήριο ανάθεσης θα είναι η χαμηλότερη τιμή προσφοράς, με κάθε συμμετέχοντα που πληροί τα κριτήρια του διαγωνισμού να μπορεί να αναλάβει έως και 15 από τις εργολαβίες. Για κάθε εργολαβία, η διάρκεια εκτέλεσής της είχε ορισθεί στα δύο χρόνια, με τον ΔΕΔΔΗΕ να διατηρεί τη δυνατότητα να την επεκτείνει έως και 1,5 έτος.

Πρόθεση πάντως του Διαχειριστή είναι τα έργα να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προβλέποντας ότι το αργότερο έως τον επόμενο Μάρτιο θα έχουν εγκατασταθεί όλοι οι εργολάβοι, γεγονός που δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά ως προς τις επιδιώξεις του Διαχειριστή. 

 

 

Θοδωρής Παναγούλης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου