Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Μπαίνουμε σε εποχή ακριβού ρεύματος – Έκρηξη άνω του 50% στις τιμές αερίου και CO2 από την αρχή του χρόνου – Αυξήσεις τιμολογίων



Οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος ανεβάζουν η μία μετά την άλλη τους λογαριασμούς των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων μετακυλίοντας το κόστος που επωμίζονται από τη χονδρεμπορική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού

Χρηματιστηρίου Ενέργειας ότι η τιμή στην αγορά της επόμενης μέρας κινείται στα επίπεδα των 78 με 80 ευρώ ανά MWh, όταν στην αρχή της χρονιάς ήταν στα 45 ευρώ.

Αλλά και διεθνώς οι τιμές ενέργειας που επηρεάζουν τους ηλεκτροπαραγωγούς με θερμικές μονάδες, έχουν εκτοξευτεί το πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από 50%. Αυτό προκύπτει τόσο από τα στοιχεία για το φυσικό αέριο (πλατφόρμα TTF στην Ολλανδία) που αναρτούν οι προμηθευτές στις ιστοσελίδες τους, όσο και από τα δικαιώματα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το CO2 κινείται στα επίπεδα των 52 με 55 ευρώ ανά τόνο όταν στις αρχές του έτους ήταν περίπου στα 32 με 34 ευρώ.

Φυσικό αέριο και CO2 επηρεάζουν σημαντικά τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μιας και οι μονάδες τους χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο, ενώ πληρώνουν και την αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Έστω κι αν αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του λιγνίτη.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δικαιώματα CO2 θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα δεν αποκλείεται πριν το τέλος του 2030 να δούμε και διπλάσια επίπεδα τιμών.

Επίσης, οι εκτιμήσεις ειδικών συγκλίνουν πως όσο θα εντείνονται οι ευρωπαϊκές πολιτικές, ακολουθούμενες και από εκείνες των ΗΠΑ, τόσο τα ενεργειακά commodities θα ανεβαίνουν. Όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βέβαια όσο θα διεισδύουν οι φθηνές καθαρές μορφές ενέργειας τόσο και τα επίπεδα ανόδου των τιμών των ορυκτών καυσίμων θα φρενάρουν…

Στην ελληνική αγορά, ήδη οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαπιστώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος να φουσκώνουν. Μετά από ένα χρόνο πτωτικών τιμών, λόγω της πανδημίας που προκάλεσε την καθήλωση της ζήτησης ενέργειας, η ανάκαμψη της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την ένταση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έφερε αυξήσεις.

Στο σύνολό τους οι προμηθευτές ρεύματος, σε μία ημιτελή αγορά, έσπευσαν να μετακυλίσουν το κόστος της ακριβής ενέργειας μέσα από τις ρήτρες. Διατήρησαν μεν τα ονομαστικά τιμολόγια αμετάβλητα ωστόσο ενεργοποίησαν τις ρήτρες.

Οι καταναλωτές δεν είναι εύκολο να διακρίνουν τον τρόπο υπολογισμού των επιβαρύνσεων με δεδομένο ότι είναι αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες. Η ΡΑΕ από την άλλη μεριά δυσκολεύεται να προχωρήσει σε τυποποίησή τους, για την ακρίβεια δεν έχει βρεί μέχρι σήμερα αξιόπιστο τρόπο να επιβάλλει ενιαία μορφή αποτύπωσής τους, με αποτέλεσμα στην αγορά να επικρατεί σύγχυση, κυρίως βεβαίως στους καταναλωτές.    

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου