Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Ετοιμάζονται οι μπουλντόζες για την κατεδάφιση του ΑΗΣ στη ΛΙΠΤΟΛ

 

Το οριστικό κλείσιμο ενός σημαντικού κεφαλαίου της ιστορίας της ΔΕΗ και στο συμβολικό επίπεδο σηματοδοτεί ο διαγωνισμός που προκήρυξε η διοίκηση της εταιρείας για την καθαίρεση του κύριου κτιρίου του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η εκτέλεση εργασιών

απομάκρυνσης, αποξήλωσης του εξοπλισμού και η κατεδάφιση του κυρίως κτιρίου του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, που περιλαμβάνει το λεβητοστάσιο, το μηχανοστάσιο, το κτίριο αφαλάτωσης και το Control Room, το Σύστημα Αποκομιδής τέφρας με την καμινάδα και τον Πύργο ψύξης καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων με συνθήκες τεχνικής ασφάλειας του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 2.635.763,04 ευρώ.

Αποκατάσταση του χώρου και ανάδειξη του μνημειακού εξοπλισμού στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ 

Ο συγκεκριμένος ΑΗΣ δεν λειτουργεί από το 2014, ενώ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η Μελέτη Αποκατάστασης του χώρου των εγκαταστάσεων στη ΛΙΠΤΟΛ, με τις σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει ήδη σχεδιάσει τρόπους για την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς που «κουβαλά» η συγκεκριμένη εγκατάσταση και τη μελλοντική, μουσειακή ανάδειξη του μνημειακού μηχανολογικού εξοπλισμού του συγκροτήματος ΛΙΠΤΟΛ.

Μέχρι τότε, ο εξοπλισμός παραμένει αποθηκευμένος στο μηχανοστάσιο και στο στροβιλοστάσιο της Μονάδας IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.  


Γιάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου