Εκπτώσεις 30% στις χρεώσεις ενέργειας των βασικών της τιμολογίων καθιερώνει η ΔΕΗ, προκειμένου να απορροφήσει όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις από την κατάργηση της ρήτρας CO2 στην οποία την υποχρεώνει η ΡΑΕ και την αντικατάστασή της με ένα είδος ρήτρας χονδρεμπορικής, παρόμοιας με αυτήν που εφαρμόζει η
υπόλοιπη αγορά.Στην πράξη, το νέο αυτό καθεστώς, που της επιβλήθηκε από την Αρχή για λόγους συγκρισιμότητας τιμολογίων, θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου και μεταφράζεται, σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, σε οριακά χαμηλότερες επιβαρύνσεις συγκριτικά με το τωρινό.
Ενώ έως σήμερα, οι προσαυξήσεις από την ενεργοποίηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ της ρήτρας CO2, που τέθηκε σε ισχύ από το Μάιο, οδηγούσαν σε αυξήσεις της τάξης του 5%-6%, το ποσοστό αυτό, ακριβώς λόγω της έκπτωσης 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος, θα είναι κατά τι μικρότερο.
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας, όπως ονομάζεται, θα αφορά καταναλώσεις ρεύματος από τις 5 Αυγούστου και μετά, και επηρεάζει μόνο τα παλιά οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ1, Γ1Ν, Γ21, Γ22, Γ23) της επιχείρησης, δηλαδή όχι τα νέα της προγράμματα (ΔΕΗ myHome Enter). Ούτως ή άλλως αυτά δεν επιβαρύνονταν από ρήτρες CO2.
Η νέα ρήτρα θα βασίζεται σε μια μαθηματική φόρμουλα που περιλαμβάνει την τιμή εκκαθάρισης αγοράς του προηγούμενου μήνα. Δηλαδή τον μέσο όρο της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς της Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον μήνα που προηγήθηκε του υπολογισμού της ρήτρας. Με βάση τη φόρμουλα, το σημείο ενεργοποίησης της ρήτρας βρίσκεται πολύ χαμηλά, έτσι ώστε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να εκτιμάται ότι θα θα είναι μόνιμα ενεργοποιημένη. Σημειωτέον ότι με στοιχεία προ μερικών ημερών, η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της Επόμενης Ημέρας (Day Ahead Market) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κινούνταν στα επίπεδα των 65-66 ευρώ/MWh.
Το μυστικό για να μην επιβαρυνθούν σημαντικά οι πελάτες της ΔΕΗ βρίσκεται στην επ’ αόριστον έκπτωση 30% πάνω στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή στις χρεώσεις ενέργειας.
Το παράδειγμα του οικιακού τιμολογίου Γ1 είναι χαρακτηριστικό. Σήμερα οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε:
- 0,11058 ευρώ/ κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 2.000 κιλοβατώρες
- 0,11936 ευρώ/ κιλοβατώρα για καταναλώσεις από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω
Από τις 5 Αυγούστου και μετά, αμφότερες οι παραπάνω τιμές μειώνονται κατά 30%, άρα διαμορφώνονται σε περίπου 0,0774 και 0,0835 ευρώ / κιλοβατώρα. Πάνω σε αυτές τις νέες χρεώσεις θα επιβάλλεται η καινούργια ρήτρα και ακριβώς επειδή θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές, οι επιπτώσεις θα είναι μικρές.
1ο παράδειγμα
Έστω οικιακός πελάτης με τιμολόγιο Γ1. Σε ένα σενάριο όπου η τιμή χονδρεμπορικής θα διαμορφωθεί γύρω στα 65 ευρώ /MWh (να σημειώσουμε ότι η φετινή μέση τιμή χονδρεμπορικής ως τον Ιούνιο κινείται στα 57,8 ευρώ /MWh), τότε η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπόψιν τη νέα ρήτρα και την έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα είναι οριακά μικρότερη σε σχέση με την μέση επίδραση της ρήτρας CO2 ως τώρα εντός του 2021. Εν προκειμένω θα ήταν περίπου 3 ευρώ /MWh σε σχέση με 3,5 ευρώ της μεσοσταθμικής επίπτωσης της ρήτρας CO2 για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο.
2ο παράδειγμα
Έστω επαγγελματικός πελάτης με τιμολόγιο Γ21. Σε ένα σενάριο όπου η τιμή χονδρεμπορικής θα κυμανθεί γύρω στα 70 ευρώ /MWh, τότε η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τη νέα ρήτρα και την έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα είναι επίσης ελαφρώς μικρότερη συγκριτικά με την επίδραση της ρήτρας CO2 του Ιουνίου 2021. Και θα διαμορφωθεί σε περίπου 5,2 ευρώ /MWh σε σχέση με τα 5,5 ευρώ από την επίδραση της ρήτρας CO2 τον Ιούνιο του 2021.
Των παραπάνω αλλαγών προηγήθηκαν πιέσεις της ΡΑΕ προς την ΔΕΗ να εναρμονιστεί με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι προμηθευτές, δηλαδή να εφαρμόσει ένα τύπο ρήτρας χονδρεμπορικής, προκειμένου να είναι εύκολα συγκρίσιμες οι σχετικές επιβαρύνσεις.
Τα δύο μέρη, ΡΑΕ και ΔΕΗ, όπως είχε γράψει το Energypress, είχαν ανταλλάξει αρκετές επιστολές, με την πρώτη να εμμένει ότι υπάρχει ρυθμιστικό θέμα, αναγκάζοντας την επιχείρηση να εγκαταλείψει την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.
Το ζήτημα ετέθη επισήμως για πρώτη φορά στην ΔΕΗ προς τα τέλη Μαΐου, όταν και κλήθηκε από την Αρχή να εξηγήσει την πολιτική της στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που έχει ξεκινήσει η τελευταία με τους προμηθευτές, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή παραπλάνηση των καταναλωτών και αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συναντήσεις με όλη την αγορά.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου